">

Menő medvehagyma

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




rekagabi_oszA tavasz közeledtének csalhatatlan jele, amikor a piacon felbukkan egy tulipánlevélre emlékeztető, csokorban árusított zöld növény. A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, még a föld alól is kiássák, de a vaddisznók is hasonlóképpen kedvelik. Számos népies elnevezése van, hívják például vadfokhagymának, vagy kígyóhagymának is. Nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, nálunk leginkább a Mecsekben található tömegesen, de hagymáról ültethető, bárki megpróbálhatja, a hosszú zöld  leveleket virágzás előtt kell leszedni és elfogyasztani, akkor különösen egészséges és jótékony hatással van a szervezetre. Gyomor- és bélpanaszokra is kiváló, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vért és a vesét, és szédülés, fejfájás ellen is hatásos.

Ilyenkor már szezonja van a medvehagymának, és még szerencsére néhány hétig megtalálhatjuk a piacon. Mi már egyszer kalandoztunk a medvehagyma környékén, arra gondoltunk, hogy most felelevenítjük ezt az élményt.

A medvehagymában az egyetlen rossz dolog az, hogy valóban nagyon rövid ideig tudjuk fogyasztani, úgyhogy így viszont az a legjobb, ha ebben a másfél-két hónapban gyakran és változatosan fogyasztjuk. Még éppen csak megjelent a piacon, szóval itt az idő a barátkozásra: így most két egyszerű receptet is megosztunk veletek, amit mi már teszteltünk, és nagyon megszerettük.

Medvehagyma-krémlevesmedvehagyma kremleves

Kell hozzá:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 2-3 db burgonya
  • fehérbors
  • olaj
  • alaplé (leveskocka)
  • főzőtejszín

Olajon megfonnyasztjuk a megmosott, és apróra tépkedett vagy vágott medvehagymát. Erre dobjuk a felkockázott burgonyát, azzal együtt is kicsit pirítjuk, majd felöntjük húsleves-alaplével (vagy vízben feloldott leveskockával). Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, majd egy kevés főzőtejszínnel krémesre keverjük. Pirított mandulával például nagyon finom.

Medvehagymás pestomedvehagymaspesto

Kell hozzá:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8-10 dkg dióbél vagy mandula
  • 5 dkg reszelt parmezánsajt

A pestohoz 5 dolgot szoktunk használni, most a medvehagyma egy személyben zöld és hagyma, tehát egy igazi jolly joker. Megdaráljuk a választott olajos magvat, és aprítógépben vagy mozsárban összedolgozzuk az apróra vágott medvehagymát, a parmezánsajttal, a darált magokkal és fellazítjuk az olívaolajjal. Addig keverjük, amíg krémes lesz. Nagyszerű fogás tésztával, vagy rizzsel is, de akár pirított csirkekockákhoz is adhatjuk, ekkor érdemes egy kis tejszínnel lazítani még. Kísérletezzetek vele bátran, nagyon finom! Ha több lett, mint ami elfogyna, egy kis üvegben a hűtőben hetekig eltartható.

Mivel a medvehagyma nagyon rövid ideig kapható, ezért szeretünk bespájzolni belőle. Kétségtelenül frissen a legjobb, de vészmegoldásként lezárt nylonzacskóban adagonként lefagyasztható. Keressétek, szeressétek, mert nagyon jó!

Puszi: Gabi és Réka