">

Miért fontosak a könnyek?
A legboldogabb pillanataidban is könnyek ülnek a szemedben. Hogy miért van ez? A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen. Ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb kellemetlenné teszi a mindennapokat.

Miért fontosak a könnyek?

A könny sokféle összetevőből áll: vízből, ami egy sós folyadék, különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal; olajokból, amik kenőanyagként szolgálnak; nyálkából, amely az egyenletes eloszlást biztosítja; antitestekből és speciális fehérjékből, amelyek védenek a fertőzésekkel szemben. Ahogy látod, a könny egy igen összetett keverék, amely nagymértékben felelős azért, hogy a szemed megfelelően tudjon működni.

„Ha a könnyek nem biztosítanak elegendő nedvességet, könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, szemszárazság lép fel” – – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. „Ez nagyon sok esetben nem okoz tüneteket, ha azonban huzamosabb ideig fennáll, tapasztalhatunk szemcsés érzetet, mintha homok lenne a szemünkben, viszketést, homályos látást, fényérzékenységet vagy kipirosodást. Ez már tartósabb irritációt jelez, mivel a szaruhártya tápanyagok híján sokkal érzékenyebb.”

Néhány esetben előfordulhat az is, hogy a szemszárazság miatt túl sok könny termelődik. Ezt a furcsa állapotot reflex könnyezésnek nevezik. Azért jelentkezik, mert a nedvességhiány irritálja a szemet, amely az idegrendszeren keresztül jelzést küld, hogy több nedvességre van szüksége. A test válaszként több könnyet termel, hogy ezt ellensúlyozza. Ilyen érzést tapasztalhatsz például akkor, amikor valami belemegy a szemedbe, hideg levegő – szél éri és az irritáció miatt könnyezni kezdesz. A célja, hogy visszaállítsa a szemet védő folyadékréteget. Azonban ezek a könnyek összetételükben eltérőek, főként vízből állnak, így bár a szennyeződéseket ki tudják mosni a szemedből, a felszínét nem tudják megfelelően bevonni.

Mi okozhat szemszárazságot?

Lehetséges, hogy a könny rendszerében a termelésnél vagy az áramlásnál felborul az egyensúly. Lehet, hogy a légkondicionáló, a fűtés vagy egy hasonló berendezés miatt gyorsan elpárolog a szemet nedvesen tartó könnyréteg. Okozhatja természetes öregedési folyamat is, különösen a menopauza, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, kiválthatják betegségek, a kontaktlencse viselés, kedvezőtlen időjárási és környezeti körülmények – például erős szél, túl poros levegő. De a képernyő előtti munkavégzés is gyakori kiváltó ok, hiszen ebben az esetben nem elég sűrűn pislogunk.

Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?

„A szemszárazság a legtöbb esetben könnyen visszafordítható folyamat. A kezeléséhez azt szükséges mindenekelőtt kideríteni, hogy mi okozza azt. Ha nem tudjuk a szemszárazság okát, mindenképpen menjünk el szemvizsgálatra” – javasolja Klatz Norina. Amennyiben a szemcseppek és az életmódváltás nem járnak együtt javulással, komolyabb kivizsgálásra is szükség lehet. Alapbetegség esetén, annak kezelése után a szakember tudja ellenőrizni, hogy a szemünkben is hozott-e a betegség kezelése pozitív változást. Léteznek kifejezetten a könnyre fókuszáló vizsgálatok is: a Tipton Eyeworks könnyvizsgálatán többek között a könnytermelést, a könny megfelelő mennyiségét és minőségét is figyelik. A bemutatótermükben található gépparkhoz fogható kevés van az országban, szakértőik átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot tudnak kínálni számodra. Időpontot a honlapjukon is tudsz foglalni: https://tiptoneyeworks.com/