">

Nagykovácsi anziksz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
reka_portreAncsáról még nem meséltem nektek. Most itt a remek alkalom. Több okból is. Grillezős sztorit ígértem nektek, ahhoz pedig az első számú „kellék” Ancsa és a családja. Gyönyörű házikójukhoz szépséges kert tartozik, ami ugye elengedhetetlen feltétele a grill partyknak. A party kifejezés persze nem a legmegfelelőbb ezekhez az összejövetelekhez, ennél sokkal többről, jobbról van szó. Ancsa, bár nem látszik rajta, három nagy gyerek anyukája. Vagyis kialakult benne egy olyan készség, ami csak a sokgyerekes anyukák sajátja. Néha én is elcsodálkozom, hogy képes mindent levezényelni, de bármit elintéz, amolyan sittysutty módon. Vagyis egy grillezős hétvégét sem előz meg komolyabb előkészület. Általában előző este születik meg az ötlet, másnap pedig kocsiba vágjuk magunkat és irány Nagykovácsi.

Legutóbb is ez történt. Vittük a bepácolt húst. salataAncsa éppen a salátát dobálta össze. Szabályszerűen dobálta. Imádom nézni, ahogy hihetetlen tempóban jár a keze, nem pepecsel sokat, mégis csodák születnek a keze alatt. Pont így csinál, amikor dolgozik. Csak sminkesként akkor arcokat tesz széppé, vagy éppen csúnyává. Mikor mire van szükség. A salátába mindenféle került, ruccola, madársaláta és társai. Egy kis mozzarella, bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj. Egy fehér porcelántálba téve, különleges házi balzsamecetekkel. Öt perc alatt készült el és lám. A titka csupán annyi, hogy engedi, hogy az ösztönei vezessék, megnézi, mi van otthon és kihozza belőle a legtutibbat. Próbálkozzatok ti is. Ne süppedjetek be a megszokott receptek unalmába. Van élet a görögsalátán túl is.

A hús a férfiak reszortja. A férjem profi ebben (is). Most csirkeszárnyakat és csirkemell-szeleteket készített nekünk a következő módon. Csak aznap reggel pácolta be, mert a csirkének elég kevés idő kell ahhoz, hogy átjárja a pác íze. Ancsával ellentétben, Bence aprólékos munkával tesz mindent a konyhában, ami a végeredményt tekintve teljesen mindegy, mert a tökéletes salátához tökéletes hús született. És a pác:

  • olívaolajcsirke
  • méz
  • gyömbér
  • édes chiliszósz
  • fehérbors
  • fokhagyma

Faszénen vagy vaslapon sütve is kiváló.

A fotókat Ancsa nagyobbik fia, Gergő készítette. Nem volt más választása, nem mondhatott nekem nemet. Persze nem is akart, mert valójában nagyon élvezte. Rebeka is kivette a részét a sürgölődésből, ő örömmel kuktáskodott. A többiek, Lili, Tomi és a fiam, Beni inkább a kertben fociztak. Én terítettem, virágot szedtem, dekoráltam, együtt Ancsa barátnőjével. Aztán végre leültünk enni. Három perc alatt fogyott el majdnem minden. Mert természetesen a hússal megint elszámoltuk magunkat. Pont a fele maradt meg a pácban.

Ebéd után pedig szieszta helyett mi lányok pedikűr, manikűrpartyt tartottunk. Mintegy három órán keresztül harcoltunk a körömlakk, száradás, belenyúlás, lemosás, újra festés, anya pisilni kell, megint belenyúlás elemekkel. Esélytelenül. Hogy hogy jön a grillezés a lakkozáshoz? Hát így. Így megy ez Ancsáéknál. Semmi sem megrendezett, hiába a direktor férj. Minden teljesen magától értetődő. Az események úgy alakulnak, ahogy az mindenkinek a legeslegjobb. Mint, ahogy Ancsa nekem. Az egyik legeslegjobb.

Isten éltessen, drága barátnőm! Ma van a születésnapod!

Puszi: Réka