">

Ne legyen vita az irodában sem!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Az irodában valaki naponta többször is a termosztát után nyúl, hogy kicsivel melegebbre állítsa, miközben egy másik munkatárs időről időre lejjebb tekeri azt. Ismerős a helyzet? A termosztát állandó állítgatása, rossz beállítása az apróbb irodai összeszólalkozások száma mellett a rezsiszámlákat is növeli. Egy okostermosztát beszerelése megoldást jelenthet a problémára: önszabályozó működésének köszönhetően nemcsak a benti hőmérsékletet, de a költségeket is optimalizálja.

„A piacon számos okos készülék érhető el, a különböző típusú épületekbe különböző termosztátok lesznek a legideálisabbak” – mondja Nagy Magdolna, a Hello Future intelligens épület szakértője. –„Nagyon sok szempontot érdemes figyelembe venni, úgyhogy azt javaslom, hogy ne vásároljuk meg az első berendezést, amit az interneten találunk, hanem kérjük szakértő segítségét. A megfelelő készülék kiválasztása mellett ugyanis ő tud nekünk abban segíteni, hogy hova és hogyan tudjuk azt beszerelni és beüzemelni.”

De nézzük is meg sorban, hogy mi mindent vesz figyelembe az okos termosztát?

Az időjárási körülményeket: Természetesen amellett, hogy éppen milyen hőmérséklet van odakint, az okos termosztát a nap energiáját is számításba veszi a helyiségek fűtésekor, a fűtővíz hőfokának szabályozása során.

Az alkalmazáson belüli beállításainkat: Az okos termosztátot okos telefonunkon, az interneten keresztül is szabályozhatjuk. Ennek segítségével kész időprogramokat alakíthatunk ki és távolról is szabályozni tudjuk az iroda hőmérsékletét. Ha például néhány napig senki sincs az irodában, pár órával előbb elindíthatjuk így a fűtést, mielőtt bemennénk, hogy aztán kellemes hőmérséklet fogadjon minket.

A páratartalmat: A termosztáttal nemcsak a fűtési, de a hűtési rendszert is szabályozhatjuk. Ennek beállítása során fontos figyelembe venni a levegő páratartalmát, hogy a páralecsapódást elkerüljük. Egy okos termosztát esetén ez úgy történik, hogy a rendszer folyamatosan figyeli a helyiség páratartalmához és hőmérsékletéhez tartozó harmatpontot, és ehhez igazodva szabályozza a hűtési programot.