">

Oktatóprogram az örömteli tanulásért

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Becsengetnek. Kezdődik a tanév. Kinek az első, kinek a sokadik, igazából pici különbség van csak, hogy mennyire izgul egy szülő ilyenkor. Nagyon. Nyilván egy icipicit jobban akkor, amikor a legelső év indul el és az ovis gyerkőcből lesz hirtelen kisiskolás, de évről évre ismét nagyon sok kérdést vet fel mindig éppen a soron következő osztály és az ahhoz kapcsolódó kötelezettségek is. Sok a tanulnivaló, és bizony, sok gyermek akad, akinek nem megy éppen varázsütésre a tananyag elsajátítása. Szülőként pedig érthető módon aggodalommal kezeljük, ha a gyerekünket gondterheltnek, frusztráltnak érezzük, szeretnénk, ha örömét lelné a tanulásban, boldogan és játszva szívná magába az információkat, legyen szó, bármelyik tantárgyról.

A mai digitalizált világban a gyerekek egészen pici koruktól vonzódnak a számítógéphez. Nem csoda, ezt látják a felnőttektől is, úgyhogy teljesen természetes, hogy a gyerekek is szeretnének minél előbb minél több dolgot a gépnél tenni. A játék mellett miért ne segíthetne a számítógép a tanulásban is?

Most egy olyan szuper dolgot ajánlunk a figyelmetekbe, amelyet sokan ismernek már, de igazából még sokkal többen fedezhetik fel a közeljövőben. A Tantaki egy olyan oktatóprogram-család, amely segít abban, hogy a gyerekek valóban megértsék az iskolai tananyagot, élvezzék a tanulást és sikerélményük legyen benne. Interaktív tanulószoftverekről van szó, amelyek CD-n, vagy DVD-n tartalmazzák az adott év tananyagát, vagy egy-egy adott témakört. Tömör, érthető, könnyen megjegyezhető összefoglalókban hallgathatja meg a gyermek az ismeretanyagot, majd rögtön ellenőrizheti is tudását a gyakorlófeladatok segítségével.

A Tantakit Nagy Erika álmodta meg, aki több mint tíz évvel ezelőtt munkája során döbbent rá, hogy az iskolai tankönyvek sok diák számára bonyolultak és nehezen érthetőek, így a gyerekek nem igazán kattannak rá a tanulásra. Először csak egy tesztprojekt következett, amelynek során egyszerű magyarázatok készültek a gyerekek számára, amelyek segítettek az ismeretanyag feldolgozásában. Ahogy Erika meséli: 

Ezek az eredmények nemcsak a diákokra, hanem rám is nagy hatással voltak. Észrevettem, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy érthető nyelvezettel vesszük át a tanulókkal a nyelvtan alapjait. Így tehát eldöntöttem, hogy létrehozok egy olyan oktatóprogramot, amely egyszerű magyarázatokkal tanítja meg a gyerekeknek a magyar nyelvtan szabályait, és amely egyben megalapozza bennük a tantárgy iránti érdeklődést. Így végül 2008 augusztusában látott napvilágot az első DVD-m, amely „A magyar nyelvtan alapjai” nevet viseli Majd belevágtunk a nagy munkába, és ma már több mint 40 különböző oktatóanyaggal nyújtunk segítséget a diákoknak és a szülőknek 9 tantárgyból. Persze az igények bővülnek, és a lehetőségek sora végtelen, úgyhogy folyamatosan dolgozunk az újabb és újabb oktatóprogramokon. A célunk az, hogy minél hatékonyabb segítséget nyújtsunk azoknak az általános iskolás gyerekeknek, akiknek nehezebben megy tanulás, vagy pedig önhibájukon kívül, például betegség miatt lemaradtak a tananyagban, vagy esetleg nem értették meg az órai magyarázat alapján az adott témakört. Fegyverünk, ha lehet így mondani, a játékosság és az érthető nyelvezet, amelynek segítségével a gyerekek felvehetik a harcot a rossz jegyekkel és a lemaradásokkal, és végre valódi megértést szerezhetnek szinte az összes általános iskolai tantárgyban.”

A legtöbb tanulási nehézség és rossz érdemjegy mögött az áll, hogy a gyermek nem érti a tananyagot, vagy egyszerűen nem élvezi a tanulást. A meg nem értett tananyag először önbizalomhiányhoz vezet, később pedig a gyerek szorongani fog az iskolában, nehogy éppen őt szólítsák fel. Legvégül pedig elillan a maradék tudásvágya is. A Tantaki játékos formája segít abban, hogy mindezt elkerüljük. Szülői visszajelzések igazolják, hogy az oktatóanyagok segítségével a gyerekek sokkal jobban megszeretik a tanulást, adott tantárgyak iránt az érdeklődésük megnő, hiszen megértik a tananyagot. És ez egy ördögi kör: hiszen így rögtön lesz önbizalma a gyereknek az órán felszólalni, javulnak az osztályzatok, megérkezik a sikerélmény.

A Tantaki a Nemzeti Alaptantervet követi, minden általános iskolai osztály számára elkészültek az oktatóanyagok, de van iskolaelőkészítő és középiskolás csomag is, sőt magántanulóknak, otthoni tanuláshoz összeállított anyag is.

De nézzük, hogyan is működik a program!

  • Minden témakör végén van egy gyakorló feladatsor, amelynek segítségével játszva begyakorolható az adott témakör.
  • Az egyes feladatsorok végén oklevél mutatja az elért pontszámot, illetve ezt százalékban is jelzi.
  • Az oktatóanyagok elméleti részei hangalámondással készülnek. A lejátszás megállítható, visszatekerhető, így tényleg minden kisdiák a saját tempójában tud haladni.
  • A feladatok megoldása során, illetve a megoldások megtekintése során nincsenek magyarázatok. A feladatok az adott témakörre épülnek, tehát annak megtanulásával és az abban lévő feladatok megértésével a gyakorlófeladatok könnyedén megoldhatóak.
  • Létezik letölthető változat is, amely azt jelenti, hogy az oktatóprogramhoz nem tartozik lemez. Az oktatóanyag linkjét emailben kapja meg, aki ezt a verziót választja, ezt le lehet tölteni a számítógépre, a további teendők pedig szintén emailben érkeznek, videós útmutató formájában.

Technikailag annyit érdemes tudni, hogy csak számítógépen nyitható meg, DVD-lejátszón nem. Természetesen letölthető a gépre, így közvetlenül onnan is alkalmazható, valószínűleg gyorsabban is működik így a betöltés. A technkai specifikációról itt tudhattok meg többet: http://www.tantaki.hu/gyik2

Aki szeretné kipróbálni valamelyik program demó-verzióját, itt teheti meg: http://www.tantaki.hu/demok

A tanév indulása alkalmából most a tananyagokat 2-t fizet 3-at kap akcióban lehet megvásárolni, a legolcsóbb választott termék a kosárban ingyen van. Emellett pedig számos termék akciósan is kapható. Olvasás, matematika, környezetismeret, avagy földrajz, fizika, kémia – és társaik várják a kis nebulókat, hogy ebben a tanévben sokaknak legyen inkább mosolygós és örömteli, mintsem szomorkás és kétségbeesett a tanulás.

Nézzetek körül: http://vasarlas.tantaki.hu/tanevkezdes