">

Olvasmánytippek nyaraláshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Onnan tudom, hogy lassan közeledik az igazi nyaralás, hogy elkezdem falni a könyveket. Lemegy a feszkó, meg a stressz, nincs leadandó dolgozat, megtanulandó szövegkönyv. És tényleg át tudom adni magam az olvasásnak. Persze év közben is olvasok, de az az olvasás más. Hullafáradtan 10 oldal után, elájulok. Úgy nem lehet belemerülni semmibe. Na de most! Juhéééééé! Annyira fel vagyok dobódva. Olyan, de olyan könyvet olvasok! Még van 5 oldal hátra, de várok estig, hogy tovább tartson az élvezet. A dobostortát is úgy szoktam enni, hogy a dobját hagyom utoljára, mert az a legfinomabb :-)

Finy Petra nevét talán már sokan ismeritek, madarasszonyhiszen számos gyerekkönyv szerzője. Regényíró oldaláról, talán kevesebben tudtok. Ami nem meglepő, hiszen ez az első felnőtt regénye. Madárasszony, ez a címe. Ezt olvasom most. Nem tudok visszafogottan írni róla, mert lenyűgözött. De egy jól megírt könyvről nem is lehet jól írni. Vagyis nem merek, mert hogy jövök én ahhoz. Meg igazából nem is tudom megfogalmazni, csak érzéseim vannak. Na jó, megpróbálkozom, hiszen mégiscsak könyvet ajánlok éppen. Egy lányról szól, aki anyja öngyilkossága után húsz évvel, körbejárja a rokonságot, hogy az ő emlékeik alapján megismerje családja történetét. Közelebb kerüljön anyjához, és ezzel saját magához. Csakhogy az anya megszállott madarász volt, tehát a könyv egészét átitatja a természet közelsége. Lenyűgöző, hogy milyen színesen, milyen pontosan jeleníti meg a hazai madárvilágot. Mennyi munka előzhette meg a könyv tényleges megírását. Azt is bámulattal nézem, hogy hogyan fűzi a történet szálait, vagy a szavakat egymás után. Ez nem az a könyv, ami csak úgy kiszalad, ebben munka van. De nem az ólomsúlyos, hanem az örömteli, könnyed munka. Olvassátok el feltétlenül! Ne várjatok habkönnyű tengerparti olvasmányt, inkább a naplementés, borozgatós elmélyülésre készüljetek.

ejsotetcimlapÉs még két olvasmánytipp nyárra, itt van mindjárt Lara Parker Éjsötét árnyék c. regénye, amelynek filmváltozata 2012 májusában került a magyar mozikba Tim Burton rendezésében, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer és Helena Bonham Carter főszereplésével. S hogy miről szól a könyv? Íme, a tartalom röviden: egy őrült szerelem, amit megrázó csalódás követ. Egy kapcsolat, ami egy életre szól, és még annál is tovább. Bosszú, aminek még a halál sem állhatja útját. Barnabas Collinst, a New England-i hajómágnás család ifjú örökösét megbabonázza Angelique, a Martinique szigetéről érkező szolgáló egzotikus szépsége. Arra azonban, hogy a lány milyen sötét hatalmak szövetségese, csak akkor jön rá, amikor már késő: eljegyez valaki mást, Angelique pedig olyan bosszút esküszik ellene, ami a síron túl is üldözni fogja. Lara Parker a hetvenes évek kultikus sorozatában, a Dark Shadowsban maga játszotta Angelique szerepét. A színésznő a sorozat eredeti forgatókönyvét feldolgozva írta meg az Éjsötét árnyék trilógiát.

Van még egy tippem, ez lehet, kicsit nehezebb olvasmánynak tűnik, de higgyétek el, nagyon magával ragadó írás, nem fogjátok tudni egykönnyen letenni. A szerző, Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, hospice- és gyásztanácsadó, számos ismeretterjesztő cikk és könyv szerzője. Szemináriumokat is tart Válás és újjászületés címen, a Nélküled című regény pedig segítséget nyújthat a válás vagy a szakítás feldolgozásában. A tartalom röviden: Minden Júlia vágya, hogy megtalálja a maga Rómeóját. Amikor pedig végre révbe ér, azt gondolja, már csak a halál választhatja el őket egymástól. Hiszen elválni mindig csak mások szoktak. Mikor húszéves házassága végleg zsákutcába jut, Júlia első és legfontosabb feladata, hogy beismerje: nincs más megoldás, mint a válás. Szigorú önvizsgálattal vet számot a múlttal, és közben végigjárja a tagadás, a harag, a kétségbeesés, az önmarcangolás összes állomását. Ám minden krízis egyben új esélyt is jelent, hiszen benne rejtőzik a változás és az újrakezdés lehetősége.

Kellemes olvasást kívánok mindenkinek, strandon, útközben, egy árnyas fa alatt, vagy akár éppen otthon egy-egy olvasásra szánt órácskában!

Puszi: Réka