">

Olvasnivalók nyaraláshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
rekafeher2Hát most nem vagyok könnyű helyzetben. Azért sem, mert igazából amint elkezdek gondolkodni azon, hogy melyik könyveket ajánljam a figyelmetekbe, a bőség zavarával kell megküzdenem. Nagyon sok a jó könyv a Libri Kiadó nyári kínálatában is, és szívem szerint legalább annyit ajánlanék nektek, amennyi összesen megjelent. Vagy amennyit mostanában olvastam. Na ezzel van egy kis bajom. Óriási lemaradásban vagyok, hiszen a tavaszi hónapok nekem a szakdolgozatírásról szóltak, június közepéig meg inkább a tételeimet igyekeztem olvasgatni szabadidőmben. Aztán jöttek a koncertek, sokat próbáltunk a zenekarral, hogy az új dalok is igazán jól szóljanak, és még a múlt hétre egy színházi beugrás is jutott, egy igazi, szuperklassz főszerepet játszhattam el remek kollégák társaságában. Érthető hát, hogy akkor meg a szövegkönyvet lapozgattam inkább. De most, hogy elindultunk nyaralni, nem lehet kifogás, olvasni fogok. Nekem mindig kell egy-két nap a nyaralás elején, amíg picit lelassulok, de utána egyszerűen falom a könyveket. Strandon, délutáni pihi idején, esti séta után, bárhol. Ha ti is így vagytok ezzel,  hoztam néhány tippet.

Az első ajánlatom egy igazán habkönnyű olvasmány. mezeshetekA szerzőt, Sophie Kinsellát a Boltkóros sorozatból ismerhetitek. Ezúttal sem okoz csalódást. Lottie nagyon számít rá, hogy barátja az esti randevújuk során, London egyik legmenőbb éttermében végre megkéri a kezét. Ám amikor kiderül, hogy lánykérésről szó sincs, teljesen összeomlik. Épp ekkor bukkan fel egykori szerelme, Ben, aki emlékezteti hajdani egyezségükre, miszerint harmincéves korukban, ha még mindketten szinglik, összeházasodnak. Lottie kapva kap a kínálkozó alkalmon: irány egyenesen az oltár elé, aztán jöhetnek a mézehetek Ikonos szigetén, Görögországban, ahol annak idején megismerkedtek. A családot és a barátokat letaglózza a hír. Lottie nővére szerint a húga sok hajmeresztő dolgot követett már el életében, azonban ez lesz az eddigi legnagyobb baklövése. A fiú kollégája pedig meg van győződve arról, hogy Ben az elkapkodott házassággal egy életre tönkreteszi a karrierjét. Hogy megakadályozzák az elhamarkodott esküvőt, kifőznek egy ravasz és bonyolult tervet. Titokban az ifjú pár nyomába erednek, akik még nem is sejtik, milyen elképesztő kalandok várnak rájuk a mézeshetek alatt…

Csanyi-Vilmos-A-tokeletesseg-illataNemrégiben szerencsém volt személyesen is megismerkedni Csányi Vilmossal, akit legtöbben “csak” etológusként szoktak emlegetni. Kevesebben tudják róla, hogy milyen remek szépirodalmi művek kerülnek ki a keze alól. Legutóbbi műve, A tökéletesség illata talán inkább már a nyaralás későbbi napjaira ajánlott, arra viszont nagyon.  „…nem arról van szó, hogy sokat kell gondolkodni, hanem arról, hogy nagyon kell szeretni…” – Avilai Nagy Szent Teréz. Csányi Vilmos regénye játékos szeretettel állítja elénk a XVI. századi Spanyolország egyik legkarizmatikusabb alakjának példás életét. Egyfelől hagyja szabadon beszélni Terézt, aki kora vallásháborúi és eretneküldözései miatt nem engedhette meg magának, hogy műveiben egyértelműen kifejthesse újító gondolatait és mélyen emberi kétségeit. Másfelől a vallomást közreadó Könyv képében kommentálja is a szent megkapóan őszinte monológját.  Egy nő élete, aki ha komolyan vette volna Szent Pál intelmét az asszonyok alacsonyabb rendűségéről, sosem taníthatott vagy prédikálhatott volna, és Istent sem gondolhatta volna el a maga bájosan esendő módján. Egy nő élete, akinek lépten-nyomon akadályoztatott munkája végül az egyház újbóli felemelkedéséhez vezetett az ellenreformáció idején. Akit végül, négyszáz évvel később VI. Pál pápa első nőként az egyháztanítók sorába emelt. Egy nő, aki egyszerre volt törékeny hívő, látnok, ügyes politikus és ellenállhatatlan gyönyörűség.

Korábban már ajánlottunk nektek olvasnivalót Singer Magdolna, elarult ferfiak klubjamentálhigiénés szakembertől, akinek most egy új kötete jelent meg: Elárult férfiak klubja címmel. Ez egy elgondolkodtató, lelkizős olvasmány, de lehet, hogy ez is belefér a pakkba ezúttal. Ahogy a szerző fogalmaz, ez egy regény a férfiak elhallgatott fájdalmáról, a kimondatlan szavakról, az elfojtott érzelmekről. Egy terapeuta megrendítő könyve a férfiak és nők egymásért folytatott örök küzdelméről. A történet röviden: János élete teljesen a feje tetejére áll, mikor felesége egyik pillanatról a másikra elhagyja. A megdöbbent és elkeseredett férfi minden erejével próbál megküzdeni a ténnyel, hogy faképnél hagyták, hogy már csak a szobanövényével vagy a sörösüvegével társaloghat a sivár lakásban, hogy a felesége mással kávézik délutánonként. Miközben a hullámok egyre inkább összecsapnak a feje fölött, régi és új barátokat, újabb és újabb elárult férfiakat faggatva próbálja megérteni, mi is történt vele. Rádöbben, hogy férfitársai is átéltek már az övéhez hasonló fájdalmakat, és hogy ahányan vannak, annyiféleképpen birkóznak kapcsolatokkal, gyerekekkel, családdal, elválással, felelősséggel – és legfőképpen az érzelmeikkel. Jánosnak sincs végül más választása, szembe kell néznie a lelke legmélyére temetett titkokkal, amelyeknek addig még a létezését is tagadta. Singer Magdolna regénye az elhullajtott és elfojtott férfikönnyekről, az elengedésről és megtartásról szól. Arról, hogy összeforrhatnak-e újra a megtört szívek és a darabokra hullott kapcsolatok.

Az én bőröndömben is lapul még néhány újdonság, és a Libri Kiadó weboldalán is. Szóval a lényeg, hogy ne teljen olvasás nélkül a nyár, én azt mondom nektek!

Puszi: Réka