">

Quilling, a kreatív csavar

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Felmerülhet sokakban a kérdés, hogy mégis mi is az a quilling? A quilling nem más, mint egy kreatív technika, amivel papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával térhatású képeket lehet készíteni. A technika egészen a reneszánsz korig eredeztethető vissza, ahol a francia és olasz kolostorok apácái a könyvek aranyozott oldalaiból letépett vékony papírcsíkokból alkották meg az első quilling mintákat. Manapság már számos hobbiboltban megtalálhatjuk a quilling-hez szükséges alapanyagokat, melyekből egyedi ajándékkísérő kártyákat, képeslapokat, képeket készíthetünk, de a benne rejlő lehetőségeknek igazán csak a képzelet szab határt. Találtunk egy különleges lányt, Osika Juditot, akinek csodás munkái ma már nemcsak kreatív időtöltést jelentenek számára, hanem kiegészítésként szolgálnak a munkájában, amikor is személyiségfejlesztéssel, life coaching tanácsadással foglalkozik. A quillinggel való találkozásáról és erről a különleges kapcsolatról ő maga számol be nekünk.

osika judit

A quilling-re egy barátnőm révén bukkantam rá, aki egy ezzel a technikával készült képről készült fotót küldött át nekem, ekkor kezdtem el utánaolvasni, hogy mégis hogyan készült, és mi is ez a technika. Keresésem közben ráakadtam Yulia Brodskaya oldalára, akinek csodálatos képei, és az hogy papírból ilyen gyönyörű dolgokat lehet készíteni, inspiráltak az első quilling kezdőcsomagom megvásárlásra, ami egy csomag papírból és az ehhez szükséges tűből állt. Éppen a legjobb időben bukkantam rá erre a művészeti formára, mikor éppen az egyetemi tanulmányaim végén egy „kapunyitási pánik” közepén álltam és úgy éreztem, hiányzik a kreativitás az életemből. A quilling megtanította számomra, hogy ne gondolkozzak túl sokat, hanem cselekedjek. Mindamellett, hogy megtanított koncentrálni, egy másik sokkal fontosabb dolgot is megtanultam, hibázni. Sokszor, amikor azt hittem, hogy hibát vétettem, jött egy új ötlet, hogy mégis hogyan teremthetek ebből valami újat.

osika judit quilling 3

Az így tanultakat, azóta már mind a saját életemben is alkalmazom, de már nem csak ott, hanem a munkám, a coaching területén. 2012-ben a tanulmányaim végéhez közeledtem, és miközben egy teljesen más dolgot, úgynevezett ellátási lánc menedzsmentet tanultam, ami a stratégiai és interdiszciplináris jellege miatt volt érdekes számomra, rájöttem, hogy engem a dolgok emberibb oldala, a humán tényező érdekel jobban. Ekkor egy pillanatnyi megtorpanás után szembesültem azzal, hogy döntenem kell, vagy folytatom a korábban megkezdett utamat és a szakmámban helyezkedem el, vagy eljött az idő, hogy cselekedjek és váltsak. Kicsit nehéz helyzetben és elveszettnek éreztem magam, hiszen mindamellett, hogy egyre jobban vágytam rá, hogy megtaláljam a saját utamat, szerettem volna mások elvárásainak is megfelelni. Féltem, hogy rossz döntést fogok hozni, pedig minden porcikám vágyott a változásra. Így hát végül felkerestem egy coach-ot, akivel tíz alkalommal volt coaching foglalkozásunk és a folyamat végére sokkal magabiztosabb lettem. Megváltozott a korábbi nézőpontom és már nem egy „rossz” pályaválasztást láttam magam előtt, hanem egy utat magam előtt, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy elérjem a célom, egy olyan hivatást, ahol emberekkel és a kreativitással együttesen foglalkozhatok. Számomra hatalmas segítséget nyújtott a life coaching önmagam megtalálásában és a korábbi falaim lebontásában, így hát én is elvégeztem egy life coaching képzést Finnországban, hogy ezt az élményt tovább tudjam adni mások számára.

osika judit quilling 1

Tréningjeimen a célom az önbizalom és pozitív énkép erősítése, a célok megfogalmazása, elérése és a kreatív teljesítmény kibontakoztatása és erősítése és ehhez remekül fel tudja használni a quilling technikát. A coaching folyamata szellemi szinten zajlik, aminek segít a bennünk rejlő potenciál, lehetőségek és képességek felszabadításában, ezt egészíti ki a quilling, amely a cselekvés részét képezi a folyamatnak. Segít a vizualizációban, célkitűzésekben, abban, hogy a jelenben éljünk és fejleszti a készségeinket, azáltal hogy tükröt tart bizonyos viselkedési mintáink elé. Egy ideje már a quillinget és coachingot együtt alkalmazom workshopjaimon, amelyeknek fő témája a kreativitás, de mindig van egy altéma is,  amivel foglalkozunk, amit a résztvevőkkel közösen határozunk meg, legyen az pályaválasztás, párkapcsolat, életcél, hiszen mindenki az élet más-más területén szeretne kreatívabbá válni. Az a szép ezekben a workshopokban, hogy kortalanok. Míg a felnőtteknél a gyerekkori flow-állapot elérése a cél, amikor csupán azért alkotunk, mert örömünket leljük benne és mert ez újra megnyitja az utat a már elfelejtett kreativitásunk előtt. Addig a quilling a gyerekeknél segíthet az összpontosítás, koncentráció játékos fejlesztésében.

Juditot megtalálhatjátok itt: http://soulfulquilling.com/ vagy a Facebook-oldalán is!