">

Rágózni jó!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_lurexNa persze nem arra gondolunk, amikor valaki illetlen módon rágózik egy megbeszélésen, a diák úgy megy ki felelni, netán a színházban is diszkrét csámcsogás hallatszik egy-egy meghittebb pillanatban. Azt se szeretjük, ha beleragad a szőnyegbe, vagy belelépünk az utcán. De igenis szeretjük a frissítő hatását, azt, hogyha éppen nincs kéznél fogkefe és fogkrém, mi viszont úton vagyunk, akkor is karban tudjuk tartani leheletünket, sőt a fogaink egészségéért is tehetünk éppen.

Amikor eszünk, pláne cukorban vagy ragozas keményítőben gazdag ételt, vagy iszunk valami ilyesmit, a fogunkon található lepedékek elkezdenek veszélyessé válni. Az így kialakuló savas közegben a sokat emlegetett pH-érték zuhan alacsonyra, így fogaink károsodhatnak. Ha ilyenkor elkezdünk rágózni, akkor nem csak az elfogyasztott étkek esetleges kellemetlen illatától szabadulunk meg, hanem a nyálképződés beindulásával elkezdjük semlegesíteni ezeket a savakat és helyreállítjuk az egyensúlyt. Ha Orbit cukormentes rágót használunk, akkor akár tízszeresére nő a nyálképződésünk, és a benne található bikarbonát, kalcium vagy foszfát lesz segítségünkre. Ezért tesszük jól, ha étkezés vagy ivás után csendben elrágogatunk kb. 20 percig egy cukormentes rágót. :-) És nemcsak a reklámok mondják így, hogy a fogorvosok is ezt ajánlják, hanem ez tényleg így van.

Na de mi a helyzet a gyerekekkel? Mert ők aztán még inkább szeretnek rágcsálni, kekszeket, édességeket, imádják a gyümölcsleveket, szénsavas cukros italokat, ez pedig egyenes út lehet a fogszuvasodás felé. Hogy ezt megússzuk, adjunk nekik is nyugodtan Orbitot, persze cukormenteset, szerencsére ma már annyiféle klassz ízben kapható, hogy mindenkinek meglehet a családban a maga kedvence. A táskánkban meg elfér, nem igaz? Ettől függetlenül beszéljük meg a gyerekekkel, hogy a rágózás nem helyettesíti a fogmosást, a napi kétszeri, reggel-esti, avagy étkezések utáni fogmosás továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy a mosolyunk minél tovább egészséges maradjon.

Természetesen az sem árt, ha a kiegyensúlyozott étrendre is figyelünk, így sok zöldséget, gyümölcsöt, halat fogyasztunk. És nasinak is inkább zsírszegény sajtok, friss gyümölcsök, szendvicsek jöjjenek, nem beszélve a friss szeletelt nyers zöldségekről. Finom sárgarépát ropogtatni például mindig élvezet, nem igaz? Ha a napközbeni torkoskodást, édességek majszolását minimalizáljuk, a fogainknak nagyon jót teszünk vele. Ugyancsak óvatosan kell bánni a szénsavas vagy energiaitalokkal is, ezek a fogzománcot kimarhatják. Nem tanácsos ezek fogyasztása után azonnal fogat mosni, inkább rágjunk el helyette egy-egy Orbitot.

orbitok

Azt tudtátok egyébként, hogy az Orbit először különleges, háborús márkaként lépett ki a piacra? Az amerikai hadsereget látták el vele, mert felismerték, hogy a rágógumi hangulatjavító, oldja a feszültséget és fokozza az éberséget. A II. világháborúban pedig az amerikai katonák tovább terjesztették a rágógumi népszerűségét: cserélgették, vagy ajándékként osztogatták Európában, Afrikában, Ázsiában, és szerte a világon. Egyébként korábban az emberek évszázadokon keresztül rágtak olyan természetes anyagokat, mint például a kemény, sűrű gyanta, a bizonyos fákból kinyert latex, édeskés füvek, levelek, magvak és viaszfélék. Állítólag az ókori görögök már i.e. 50 tájékán rágtak mézgát, a mézgafa (gumifa) kérgéből kinyert gyantaféleséget. A görög asszonyok körében ez volt a fogak tisztításának és a lehelet üdévé tételének legkedveltebb módja. Az amerikai indiánok pedig a szomjúság csillapítására azt a gumiszerű gyantát rágcsálták, amely a lucfenyő kérgének bemetszésekor képződik a fán. A fenyőszurokból lett az első kereskedelmi rágógumi, amelyet nagyobb darabokban adtak-vettek. Ezt a gumiszerű gyantát használták egészen az 1850-es évekig, amikor a paraffin viasz lett a rágógumi legnépszerűbb alapanyaga.

Sokan azért rágógumiznak, hogy leszokjanak az olyan káros szokásokról, mint a dohányzás vagy a túlevés. Számos tanulmány született a rágógumi izomlazító, feszültség- és stresszoldó hatásáról. Ez sem utolsó szempont, bár számunkra azért a frissítő és fogtisztító hatás fontosabb… Ha pedig attól félnénk, hogy például a gyereknek baja lehet, ha lenyel egy rágót, felesleges az aggodalom. A lenyelt rágógumi nem ragad bele a belekbe, hanem áthalad a szervezeten. Szóval rágózzunk, mert rágózni egészséges és jó dolog!

Puszi: Gabi és Réka