">

Rapid randi a pszichológussal
Pszichológushoz járni menő. Pszichológushoz járni ciki. Mindkét álláspont teljesen gyakori, hiszen létezik egy olyan nyitott, tudatos, önreflexióra is képes nemzedék, akik szerint már teljesen természetes dolog megfelelő segítséget kérni, legyen szó életünk bármely területéről. De vajon miért gondolják sokan még mindig tabunak azt, hogy erről beszéljenek? Megint mások miért tartják elképzelhetetlennek azt, hogy pszichológushoz forduljanak?

„Többféle társadalmi és kulturális tényező is állhat ennek hátterében”– mondja dr. Dura Mónika, a Mindwell Pszichológiai Központ alapítója. – „Sokan még mindig azt gondolják, hogy a pszichológushoz fordulás egyfajta gyengeség vagy mentális instabilitás jele. A társadalomban elterjedt sztereotípiák és előítéletek miatt az emberek félnek mások ítélkezésétől, így vagy csak titokban mernek segítő szakemberhez fordulni, vagy pedig egyáltalán nem. Az előítéletek leküzdéséhez mindenképpen széleskörű társadalmi célú kampányra és megfelelő edukációra lenne szükség, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem csupán a testünket, a lelkünket is szükséges edzeni és megfelelő állapotban tartani.”

Általában is igaz, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat nehéz megfogalmazni, és az emberek gyakran nehézségekbe ütköznek, amikor megpróbálnák kifejezni érzéseiket és segítséget kérnének.  A médiának is fontos szerepe lehet abban, hogy ismert emberek, közszereplők is nyíltan beszéljenek saját mentális egészségükről, vagy arról, hogy igenis előfordult már, hogy hogy pszichológus segítségét kérték, amikor úgy érezték, hogy valamivel elakadtak.  

„A Mindwell Központ alapításakor fontos célként tűztem ki, hogy minél több embernek tudjunk segíteni” – folytatja dr. Dura Mónika. – „Ez egyrészt a pro bono tevékenységünkben nyilvánul meg, amellyel olyan családoknak igyekszünk segíteni, akiknek nem, vagy csak korlátozottan lenne módja a szükséges foglalkozások, terápiák igénybevételéhez. Sok workshopot tartunk szakembereknek és szülőknek is, ahol a legfontosabb témákban szeretnénk edukálni, segíteni őket. Másrészt elindítottunk egy Facebook-csoportot, ahol bárki, aki tagként csatlakozik, akár névtelenül is felteheti kérdését, ahol ő éppen elakadást érez. Pszichológus kollégáink a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek válaszolni.”

 Az ingyenes online információk és segítségek hozzáférhetősége mindenképpen segíthet abban, hogy az emberek többet tudjanak a pszichológiai segítségnyújtás mikéntjéről és hogyanjáról, és könnyebben elérjék azt. Természetesen a közösségi média zárt csoportja sem lehet alkalmas a komplex tanácsadásra, hiszen egy terápiás tanácsadáshoz mindenképpen több információ, hosszabb idő, és valamilyen személyes kapcsolat is szükséges, de talán arra elegendő lehet, hogy a kezdő lökést megadja és az első lépést könnyebben tegye meg, akit éppen valamilyen kérdés foglalkoztat.

„Az előítéletek és a tabuk leküzdése hosszú távú folyamat, de hasonló lépések és kezdeményezések révén a társadalom fokozatosan elfogadóbbá válhat a mentális egészség és a pszichológiai segítség igénybevételének természetes volta iránt” – mondja a Mindwell alapítója. – „Az embereknek meg kell érteniük, hogy a pszichológushoz fordulás éppúgy része lehet az egészséges életvitelnek, mint bármely más szakemberhez történő fordulás. A csoportban mindenkit szeretettel látunk, természetesen teljes biztonságban, moderálva a nemkívánatos hozzászólásokat, bár szerencsére, ilyeneket egyelőre nem tapasztaltunk. A kérdések után bátran hozzánk forduló pácienst viszont szerencsére már többet is.”