">

Rétegesen lényegesen jobb!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Ősszel öltözködni soha sem igazán könnyű. Nappal még általában sokkal melegebb az idő, így könnyen előfordulhat, hogy a reggeli szeles időben, fagyközeli hőmérsékletre optimalizált öltözékünkben délben felforrunk, este viszont megint elkél a kabát és a sál is. Ha ki-be járkálunk mondjuk különböző üzletek között, megint a jelentős hőmérséklet-különbségekkel kell megküzdenünk. Ez az őszi időszak igazi kihívás a kismamák számára is. Aki már átélte a várandósság csodáját, tudja, hogy a szervezet bizony másképp reagál a hőmérséklet ingadozására.  Ezt a hormonok és a szervezetben lévő vérbőség okozza. Még a nagyon fázós nők is arról számolnak be, hogy terhességük idején valami megváltozott… többnyire inkább állandóan melegük van. Az őszi hónapokban viszont reális veszély lehet a megfázás és felfázás, ezért kismamák számára legalább olyan fontos a réteges öltözködés alkalmazása, mint amilyen lényeges kérdés a baba öltöztetésénél is lesz majd.

Sokan vannak vele, akik esküsznek a nagyon vastag nadrágokra és pulóverekre, és a nyári ruhából egyből sípulóverbe bújnak, mert csak abban érzik jól magukat. De szerencsére manapság a divat inkább azt diktálja, és ennek megfelelően a textilgyártás is, hogy inkább rétegesen öltözködjünk. Ha tetszik, ha nem, a vastag anyagok korszaka, már csak a vastagságuk okozta kényelmetlenségük okán is lejárt. Van ám tudományos magyarázat is! Ha több réteget öltünk magunkra, akkor a rétegek között levegő keletkezik, mely szigetel,  így lehet a vékonyabb anyagokból többféle divatos és csinos ruhát gyártani, s ezáltal kényelmesen, sőt igen változatosan öltözködni. Ami pedig nem utolsó szempont egy kismamának sem.

Divattanácsadónk, Raáb Márta, aki a Waiting For You kismamaruhák megálmodója, általában azt javasolja a kismamáknak, hogy válasszanak nyugodtan egy vékonyabb (nem pedig vastag kord vagy düftin) nadrágot, ami alá vegyenek fel  inkább egy harisnyát. A harisnya bármikor észrevétlenül levehető akár egy fűtött irodában, vagy egy bevásárlóközpont próbafülkéjében is :-)

Tulajdonképpen ugyanez a helyzet a pulóverekkel is. Az egyrétegű pulcsik helyett okosan megválasztott pólók, esetleg tunikák alá pamut garbó a jó választás. Így a ruhatár is sokkal könnyebben variálható, különböző színekkel mindig új és új külsőt varázsolhatunk magunknak. Sálakkal, kendőkkel pedig tovább növelhetjük rétegeink számát és az is könnyedén lekapható, ha hirtelen melegünk lesz.

Márta és a Waiting For You pontosan tudja a titkot: a kismamaruhák tervezésénél a divaton kívül a kényelem és a variálhatóság mindig a legfontosabb szempont. Megfigyelhető egyébként, akár ha a kismamadivatot vagy a normál női konfekció öltözékeket nézzük: a tollkabátokon kívül igazán nagyon vastag kabát és ruházat már nem létezik. A nagy cégek is könnyebb anyagú, például muszlin ruhákat ajánlanak, blézerekkel, kardigánokkal, vastag harisnyákkal – minden üzletben és minden divatlapban is ezt láthatjuk.

Tehát a hétköznapi, sőt az irodai megjelenésre is egyértelműen jellemző a réteges öltözködés. Sikkesebb, praktikusabb, könnyebben variálható. A tolldzsekiket, kordnadrágokat, sípulóvereket pedig inkább hagyjuk meg a kirándulásokra, vagy síelésre, korcsolyázásra. Jól jönnek azok is még, hosszú lesz még a tél!

Puszi: Gabi és Réka