">

Világhírű motívumaink – legyünk büszkék rájuk!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Ünnep van ma, államunk alapítását köszöntjük. Minden piros-fehér-zöld, és ilyenkor a programok között, ahogyan már tegnap mi is beszámoltunk róla, élen járnak a hagyományőrző, népművészeti értékeket megmutató rendezvények. De hogy is állunk mi ezzel igazából? Értékeljük-e eléggé, amink van? Vagy a világ jobban értékeli esetleg? Hogy csinálják ezt mások? Nos, egy friss példa: a londoni olimpia idejére felütötte a fejét a britmánia a divatban is. Minden nagy márka olyan kollekcióval jelentkezett, amiben többnyire a ‘union jack’ motívum jelent meg így vagy úgy. Nem kérdés, idén sikk volt az angol zászlót hordani. Mi most azonban hazabeszélünk, és nem is csak azért, mert nemzeti ünnep van. Nicole Kidman kalocsai mintás ruhája óta ugyanis egyértelmű, amit mi már régóta sejtettünk, hogy nemzetközi trend a magyar népi motívumvilág megjelenése is öltözékben. Különösen nagy öröm ez nekünk, hiszen bár számtalan magyar iparművész és divattervező építi be a kalocsai, matyó vagy akár kalotaszegi hímzéseket kollekciójába, a Gombold újra! pályázat pedig évről évre megmutatja már, milyen formabontó módon lehet a tradíciókat megtartani és újraértelmezni, de azért az mégis szívet melengető, hogy nemzetközi porondon is menők vagyunk.

Augusztus 20-a apropóján arra gondoltunk, felvillantjuk nektek, hogyan lehet úgy hagyományőrző módon felöltözni, hogy közben divatosak és korszerűek is legyünk egyszerre. A mi kedvenc stylistunk, Bognár Hajni elárult nekünk pár ötletet az autentikus öltözködéssel kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb dolog egészen biztosan az, hogy semmit se vigyünk túlzásba. Tehát például ne keverjük a kalocsai és a matyó mintát magunkon. Illetve ha már felvettünk egy mintás blúzt, akkor legyen egyszínű a nadrág, egy laza koptatott farmerhez például bámulatosan jól tud állni egy hímzett kalocsai blúz. Természetesen a buli kedvéért legjobb magassarkúval, és a cipő színe ne legyen fekete, válasszunk egy színt a hímzés árnyalatai közül. Mondjuk sárga? De egy sima farmer-fehér póló öltözet nagyon menő lehet egy matyómintás tornacipővel, szóval mindig arra gondoljunk, a kevesebb néha több. Merészebbek például egy körmükre matyó mintát pingálhatnak, vagy  kérhetik a manikűrösüktől, de figyelem, csak egy köröm! Az buli, a több már megint túlzás. Egy egyszerű blúzt, pólót, fekete kisruhát is feldobhatunk egy matyó minta formájú fülbevalóval, ez több színben is kapható, feketében vagy fehérben a legelegánsabb. Bevállalósok számára is van egy ötlet: rövidáruboltokban, régi nevükön “röltexekben” lehet kapni méterben hímzett kalocsai csíkokat. Na azzal aztán tényleg szabadon varázsolhatunk: rátétet pólóra, nadrágderékra, textiltáskára, vagy akár nyakláncot, karkötőt is lehet belőle készíteni pillanatok alatt!

Ezt hordják hát a takaros magyar menyecskék 2012-ben! Reméljük, sikerült kedvet csinálni nektek is egy kis motívum-viseléshez :-)

Boldog augusztus 20-át!

Puszi: Réka és Gabi