">

Sportklubok az egészségért
Ép testben ép lélek. Az egészségünk fontosabb, mint valaha, ez egészen biztosan a 2020-as év nagy tanítása. A gyermekeink egészsége pedig még inkább. Valószínűleg sok szülő van úgy vele, hogy már a gyermekei születése előtt fontolgatja, hogy mit is fog sportolni a csemete, aztán persze az élet ezt sokszor felülírja. Abban viszont egészen biztosan megegyezhetünk, hogy a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükség van a megfelelő mennyiségű mozgásra, és az sem baj, sőt, ha gyermekeink fölös energiáit irányítottan, valamilyen sporttevékenység során vezetik le inkább. 

A sportolás pedig hasznos, ha irányítottan, szakértői felügyelettel zajlik, ehhez pedig szükség van a sportklubokra is. Szerencsére van olyan program, amely lehetővé teszi, hogy a sportklubok sokat tehessenek az egészséges életmód terjesztéséért, és minél szélesebb rétegeit érjék el a társadalomnak, jobban tudják kezelni a kihívásokat.

A Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) a Debreceni Egyetemi Atlétikai Clubbal (DEAC) 2018-ban indította a Sportklubok az Egészségért pilot programját, melynek célja az egészség-orientált sportklubok szemlélet megismertetése és elterjesztése a hazai sportegyesületek körében.

A Sportklubok az Egészségért Program egy fókuszáltan hazai sportszervezetekre létrehozott, de nemzetközi gyökerekkel is rendelkező modell, hiszen a már bizonyított Sport Clubs for Health (SCforH) programot is figyelembe veszi. Az SCforH modellt az Európai Unió számos tagállama adaptálta, a nemzetközi környezetben az egyik legelfogadottabb sportszervezet-fejlesztési mintának számít. A Sportklubok az Egészségért Program a megújulásra nyitott verseny – és szabadidősport szervezetek számára kínál kidolgozott, letesztelt módszert, annak érdekében, hogy az egészségvédő testmozgás bevezetésével a meglévő célcsoportjaik, vagy ettől szélesebb kör számára nyújthassanak egészségfókuszú mozgásprogramokat, szolgáltatásokat.

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR MAJD AZ EGYESÜLETEK SZÁMÁRA A PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA?

  • Innovatív, szakmai anyagokkal támogatott szervezetfejlesztés valósulhat meg sportszervezetnél.
  • Az egészségvédő testmozgásra fókuszáló program tágabb tevékenységi kört, új célcsoportot és új tagokat eredményezhet
  • Egyszerű, letisztult megoldásokat kínál a szélesebb kor – és célcsoport számára nyújtott sportszolgáltatás megszervezésében, szabadidősport profil kialakításában.
  • A sportszervezet újrapozícionálhatja magát, új kapukat nyitva a döntéshozók és esetleges új partnerek felé.
  • Élen járhat a Sportklubok az Egészségért szemlélet magyarországi bevezetésében, megismerheti a társklubok tevékenységét.

A SIKERES MEGVALÓSÍTÁS ÉRDEKÉBEN AZ ALÁBBI SZAKMAI TÁMOGATÁS BIZTOSÍTOTT

  • szakmai együttműködés
  • módszertani segédlet rendelkezésre bocsátása
  • nemzetközi és meglévő hazai szakmai anyagok biztosítása
  • jó gyakorlatok bemutatása
  • tudásmegosztó tréningek szervezése

Ha tehát a környezetünkben valaki érintett, ajánljátok figyelmébe, hogy ismerje meg részletesen a Sportklubok az Egészségért Programot!

Itt tehetik ezt meg: mozogj.ndhsz.hu, mozogj.deac.hu

További infó a Facebookon: Sportklubok az Egészségért Program