">

Színek, formák, szukkulensek
Szukkulensek – mond nektek ez a szó valamit? Biztosan sokaknak igen, de lehet, hogy ha inkább kaktuszt mondunk, akkor hamarabb ugrik be a különleges pozsgás, olykor szúrós növények hazája. Ezeknek a növényeknek nagyon sok lelkes rajongója van, és sokkal több elszánt gyűjtője, mint azt elsőre gondolnánk. Az sem véletlen, hogy a közös érdeklődés évről évre létrehozza azokat az eseményeket, ahol találkozhatnak, eszmét cserélhetnek, tanácsokat adhatnak új érdeklődőknek és bemutatásra kerülhetnek a legszebb példányok. No meg lehet beszerezni is új darabokat. 

Idén tavasszal elmaradt a kaktuszkiállítás, de egyelőre úgy tűnik, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy ősszel viszont újra legyen ez a nagy érdeklődésre számottartó esemény. Az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében szeptember 11-12-13-án kerül megrendezésre az ELTE Füvészkertben.

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, szikla törmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak. A kaktuszgyűjtők és kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a 19. század során. A növények tömeges szaporítása a magvetés, melynek vele járója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növényegyed, ezekre a jelenségekre néhány külföldi és hazai kaktusz-kertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növény változatokat, mint érdekességeket, majd tovább szaporította már oltás útján őket.

Így jelentek meg, és mai napig is nagyon népszerűek a növénykedvelők körében a színes testű vagy kakastaréj esetleg csavart oszlop formájú kaktusz és egyéb pozsgásnövény változatok.

A kaktuszok test színe a zöld növényi színtestek híján pirosak, sárgák, narancsszínűek vagy piros-sárga tarkázottak lesznek, melyek érdekesek, szépek olykor bizarr külsőt adnak egy-egy kaktusz növénynek, és igen népszerűek lettek a gyűjtők körében. Különösen a papsapka (Astrophytum) a csupaszkehely (Gymnocalycium)  és a szemölcskaktuszok (Mammilaria) nemzetségből kerül ki sok színes vagy kakastaréj (Cristata) változat. Külföldön külön klubokba tömörülnek a színes testű vagy  extra formájú kaktuszokat kedvelő gyűjtők, termesztők. Japánban pénzdíjas kiállításokon mutatják be legújabb színű vagy formájú kedvenceiket.

Hazánkban is kedveltek ezek a kaktuszformák, és dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei őszi országos kiállításunk fókuszában a növényváltozatok nagyközönségnek történő bemutatása lesz.

Látható lesz több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyede, melyek oltott növényként nőnek a gyűjteményekben, és természetesen további látványos érdekességek is lesznek az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek bemutatásával.

Lehetőség lesz növények vásárlására, a felnőtteket kávézási lehetőséggel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várják. 

Időpont: 2020. szeptember 11-13. között naponta 9-17 óráig.

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés utca 25.

További információ: www.kaktuszgyujtok.hu