">

A legvadabb tövisű kaktuszok
Mexikó kietlen szikláin, tűző napsütésnek kitett hegyeinek és völgyeinek lakói a sokszor bizarr és veszélyes töviseket nevelő Ferocactusok vagy  más néven hordókaktuszok. A bizarr külső ellenére Mexikó őshonos indián lakóinak mégis „barátai” ezek a zord külsejű növények. Testük rengeteg vizet tárol, melyet „megcsapolva” az indiánok, de a szomjas kaktuszkutatók is tiszta ivóvízhez jutnak a forró mexikói fennsíkokon, emellett egyes fajok termését a Mexikóban citrompótló gyümölcsként is fogyasztják, árusítják.

Hazájukban az őslakosok, mint „haszonnövényt” látták a Hordókaktuszokban, Európába kerülve és elterjedve viszont ezek a fajok hamar népszerűvé váltak a kaktuszkedvelők körében. Mi a népszerűségük oka? Egyértelműen színes tövis fegyverzetük, méretes időskori nagyságuk és pompás sárga vagy lilás virágjuk teszi őket különlegessé.

Újabban igen keresettek  a nemzetségek közötti, gyakran igen különleges tövisezettségű vagy pompás virágú hibridjei, melyek Ferobergia elnevezést kaptak.

Hazánkban is kedveltek  a színes tövisű, bizarr megjelenésű Hordókaktuszok  melyek dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei tavaszi országos Kaktuszkiállítás fókuszába ezek az érdekes növények kerültek.

A kiállításon a nemzetség tucatnyi faja gyönyörű, horgas tövisekkel, termetes testükkel várja látogatóinkat, mindezek mellett természetesen további látványos kaktusz- és pozsgásnövény érdekességeket is kínálnak majd az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényanyagának bemutatásával.

Lehetőség lesz növények vásárlására, a gyermekekről sem feledkeznek meg, kézműves foglalkoztató programokkal várják őket a kiállítás mindkét napján a Füvészkertben. A kiállítás 2021. május 28. és 30. között tekinthető meg. 

További információ: https://www.kaktuszgyujtok.hu/

A rendezvényt természetesen az érvényes járványügyi intézkedések betartásával tartjuk meg.