">

Mexikói kaktuszok a Füvészkertben

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , ,
Mexikó középső részén magas sziklák elérhetetlen hegyoldalában óriás aranyszínű gömbök tűnnek fel, közelebbről szemlélve tövisesek, melyek szinte mérges óriás sünökre emlékeztető növények. Ezek nem mások, mint Mexikó endemikus kisnemzetségének óriás testű képviselői, az Echinocactus grusonii-k. Több népies névvel is elláttak a kaktuszkedvelők; hívjuk őket anyósülésnek vagy Arany gömbkaktusznak egyaránt. Az előbbi egy kicsit vicces, az utóbbi pedig valóban találó elnevezés, ámbár néhány kaktusztulajdonos a kevéssé kedvelt anyósát biztosan szívesen vendégül látná egy-egy díszes példány tetejére ültetve…

A május végi kaktuszkiállítás a közönség elé tárja Mexikó egyik legmutatósabb, de kevés fajszámú,  igen dekoratív nemzetségét, az Echinocactusokat, magyarán a Sünkaktuszokat. Megcsodálhatjuk az Echinocactus grusonni példányok változatos tövisezettségű kertészeti változatait, melyeket a Kanári-szigeteken szabadföldben termesztenek az európai kaktuszkertészetek részére. Méretük a focilabda nagyságtól a méteres átmérőjű hordó nagyságig lehetséges, emellett bemutatásra kerül ezen fajok két “kistestvére” is:  a kékes bőrszínű, rózsaszín virágú  Echinocactus horizonthalianus egyedeket ugyancsak változatos formákban , az Echinocactus texensis lapított gömb formájú példányait, az óriásokat pedig a nemzetség egy további faja, az Echinocactus platyacanthus képviseli, de megjelenik egy valóban sünszerű növény, az Echinocactus ingens is.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól. Láthatóak lesznek továbbá a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák!

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják.

A kiállítás május 27. és 29. között az ELTE Füvészkertjében tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

www.kaktuszgyujtok.hu