">

Színes és pöttyös cukiságok
Megszokhattátok már, hogy mindig nagy örömmel mutatunk be nektek szép tárgyakat és az azokat megálmodó anyukákat. Most ismét rábukkantunk valami csodára, merthogy a színek és a pöttyök nekünk egyaránt nagyon kedvesek, a babaszoba-berendezések és gyerekholmik pedig pláne. Úgyhogy jelentjük, nem is bírtunk a kíváncsisággal, kifaggattuk és most jól bemutatjuk nektek a ludoshka csapatát!

Nagy divatja van a kisszériás, igényes gyerekholmiknak. Nektek hogy jött az ötlet, hogy belevágtok?

Mindig tervezgettük, hogy jó lenne valamit együtt csinálni, mert szeretünk varrni és nagyon hasonló az ízlésünk: szeretjük a színes és pöttyös dolgokat. Meg egymást is szeretjük.

elefantok_eso

Aztán amikor Dorka kisfia megszületett, Luca varrt neki pár dolgot – és akkor rájöttünk, hogy ezt csinálhatnánk együtt is és az így létrejött dolgokat megoszthatnánk másokkal is. Így született meg a ludoshka. Kezdetben csak hetente egyszer találkoztunk, aztán berendeztünk magunknak egy műhelyt és lettek komolyabb gépeink egy pályázatnak köszönhetően. 2015  eleje óta szinte minden nap dolgozunk együtt. Mindent mi csinálunk: együtt választjuk ki az anyagokat, találjuk ki a kollekciókat, tervezzük meg a szabásmintákat és mi magunk varrjuk meg a tárgyakat.

Használati tárgyakat, dekorációt, kedves játszótársakat varrunk, főleg 2-3 év alattiaknak, de több termékünk szól nagyobbaknak is (ovisok).

figurak

Adódik a kérdés, hogy gyakorló anyukák vagytok-e? (mert a legtöbb hasonló vállalkozás ilyenkor születik) meséltek valamit magatokról?

Hármunk közül ketten, Dorka és Petra anyukák, így sok tapasztalatuk, praktikus tudásuk van, ami segít a termékek kitalálásában, kialakításában. Luca jelmez-díszlet-bábtervezőnek tanult, ez a kreatív tudás és művészi látásmód biztosítja a figuráink különleges báját. Nagyon jó kombináció ez így. Egyébként mindhárman “másodállásban” ludoshkázunk, Luca színházi projektekben dolgozik, Dorka és Petra pedig nyelvtanárok egy budapesti gimiben. (Innen az ismeretségünk is, Luca Dorka tanítványa volt ebben a gimiben.)

petra_dorka_luca

Hogy jött a ludoshka név? (van-e valami titkos megfejtés, nevek összesítése, vagy valami más?)

Hármunk közül kettőnk neve tényleg szerepel benne, ugyanakkor “ludo” jelentése latinul “játszom”, így több titkos megfejtés is van. A -shka a végén meg kedves kicsinyíőképzőként adódott hozzá, Dorka férjének leleménye

Mi volt az első termék, amelyet megálmodtatok?

Az első, amiből megszületett a ludoshka ötlete, egy cirkuszos forgó volt, még régről, ajándékként Dorka kisfiának. Az első “hivatalos” ludoshka-termék pedig egy pöttös elefántfigura volt. Ami azóta is az egyik legnépszerűbb termékünk.

elefantok_csaladi_kep

Milyen anyagokkal dolgoztok? Mi a kedvenc minta, szín?

Minden anyagunk tiszta pamutvászon. Az talán elsőre is látszik, hogy odavagyunk a merész színkombinációkért.

A szín- és mintaválasztásnál az ízlésünk mellett fontos szempont az is, hogy már az újszülöttek, a pár hónapos babák figyelmét is megragadják a tárgyaink. Ezért is sok a kontrasztos anyagkombináció, hiszen ők csak a nagyon kontrasztos, színes dolgokat látják. Fontos őket színpompás dolgokkal körülvenni. A legvonzóbb számukra a csíkos minta, ezért a pöttyös mellett leggyakrabban csíkos anyagokat használunk.

kollekciok

Hogyan választjátok a figurákat? jól érezzük-e, hogy inkább kisfiúk kedvére készülnek a termékek?

A termékeinket témák szerinti kollekciókba rendezzük, így ugyanazok a szereplők térnek vissza minden tárgyon (pl. róka és tyúkok a Rét kollekcióban). Az eddigi négy (Vízalatti világ, Repülés, Rét, Cirkusz) mellé pont a héten jelent meg a legújabb kollekció: a Világűr! Űrhajók, aszteroidák, égitestek díszítik a legújabb hálózsákokat, girlandokat, párnákat… Igen, klasszikus nézőpontból ez inkább egy “fiús téma”, de szerintünk rettentő vagány, ha egy kislány például rakétás hátizsákban szállítja a játékait, vagy naprendszeres hálózsákban megy aludni. És ugyanez igaz a többi kollekciónkra is: örülnénk, ha lányok is választanának léghajót és helikoptert és fiúk is tyúkokat és piros elefántos hátizsákot. Mi éppen ezért nem szeretjük fiúsként vagy lányosként meghatározni a termékeinket.

vilagur_termekek

Azt is fontosnak tartjuk, hogy figuráink köré egy saját történetet, világot teremtsünk, ne maradjanak meg díszítőelemként. Elkezdtünk egy képregényt a rókafiguráinkkal, az elefántjainkat a vásárlóink-követőink segítségével elkereszteltük, és igyekszünk minél többször illusztrációszerűen jelenetekbe helyezni őket.

Milyen terveitek vannak?

Még rengeteg ötletünk van a termékek bővítésére, mind kollekció, mind terméktípus tekintetében. A jövőben mindenképpen több dolgot szeretnénk csinálni nagyobb gyerekeknek.  A legközelebbi két újdonság az ovisoknak tervezett főző-kertészkedő kötény és a legkisebbeknek egy puha könyvecske lesz.

Lehet-e veletek élőben találkozni valahol?

Felbukkanunk budapesti piacokon: a Goubán, a Pici Piacon… a Facebookon mindig megtalálhatók az aktuális infók. Ha velünk nem is, de a termékeinkkel azért több helyen lehet már találkozni: Budapesten  a Le Petit designban, a Játék3 üzletben és a Két egérben is, és még Kőszegen a Piroska Folkart & Design boltban is.

adventi_naptar_ludoshka

Mi a legsikeresebb termék?

Nagy kedvenc az amúgy elég lehangoló külsejű egészségügyi kiskönyvre tervezett borító. Sokan keresik a nagyobb méretű hálózsákokat, főleg a 2 évesnél idősebbekre valót, mivel ezt a méretet egyébként elég nehéz beszerezni. Emellett töretlen népszerűségnek örvendenek a bölcsiseknek és ovisoknak készített kis hátizsákjaink, óvodakezdési időszakban sokan rendelnek ezekből ovis jellel díszítetteket is.

Van egy adventi naptárunk, amiben édességek helyett egy-egy különleges puszi az ajándék, novemberben az is slágertermék volt.

Ennyi cukiság után mi csak egy dolgot ajánlhatunk: nézzetek körül itt: www.ludoshka.hu!