">

Színpompás vitaminbomba

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,




Ki mondta, hogy télen nem lehet pazar salátákat készíteni? Ráadásul ilyenkor egyre jobban kell a szervezetünknek a sok vitamin és ásványi anyag, úgyhogy ne is gondolkodjunk, reszeljünk, gyaluljunk, keverjünk, pirítsunk, együnk salátát!

A salátavariációk sorában egy olyanhoz érkeztünk, amelyben legalábbis szerintünk semmi meglepő nincsen. Hiszen a rukkola, azaz magyar nevén a borsmustár, kesernyés ízével most már évek óta az egyik legelterjedtebb salátaalap. A káposzta egészséges mivoltáról sem kell senkit meggyőzni, amely igazából így frissen fogyasztva ajándékoz meg bennünket leginkább magas tápanyagtartalmával. A vöröskáposzta gazdag flavonoidokban, véd a rák ellen, javítja az agyműködést és elősegíti a szív egészségét is. Valóságos ásvány- és vitaminbomba, kálium, kálcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A, B, C és U-vitamin is van benne. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladásokat és jó hatással van az emésztőrendszerre is. Meggátolja a vérrögök képződését, így az agyvérzés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Diétázóknak is ideális táplálék, hiszen csökkenti az éhségérzetet. A lila ropogós káposztacsíkok a méregzöld rukkolával társítva, megbolondítva némi almával és mandulával pazar fogás lesz, akár önmagában, akár köretként fogyasztjuk.

kaposztas mandulas rukkolasalata

Hozzávalók:

  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 1 csomag rukkola
  • 80 g mandula
  • 1 nagyobb alma
  • kevés olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bors
  • fél citrom

A lilakáposztát megmossuk, és negyedekbe vágjuk, majd vékony csíkokra lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk. A rukkolát szintén leöblítjük, lecsepegtetjük. A mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk egy fél citrom levével, hogy ne barnuljanak meg. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy összeállítsuk a salátánkat. A sózott káposztát kicsit kinyomkodjuk, és hozzákeverjük a rukkolát. Egy kevés olívaolaj és balzsamecet keverékével meglocsoljuk, majd rádobjuk az almakockákat, és a pirított mandulát. Jóízűen elfogyasztjuk!