">

Szorongásból mosolygás
Lássuk be, ez az év másként alakult, mint ahogyan azt terveztük volna. Elmaradt a tavasz, na az úgy nagyjából egyben. Legtöbbünknél elmaradt a nyaralás, vagy ha volt is, nagyon másmilyen volt, mint szokott. Elmaradtak szülinapi zsúrok, programok, koncertek, találkozások családdal, barátokkal. A nyár kicsit kárpótolt bennünket, talán. De eljött a nyár vége és vele együtt megérkezett az aggodalom is, no meg a koraőszi fejlemények. És vajon mit hoznak nekünk a következő hónapok? A világjárvány nem ért véget, sőt, egyre több helyen üti fel a fejét. Amit mi felnőttek a hírekben aggódva követünk, utánaolvasgatunk, átbeszéljük, teóriákat hallgatunk. De vajon hogy élik meg ezt a gyerekeink? 

Van olyan gyerek, aki sokat szeretne tudni mindenről, így a vírusról, a terjedésről, a veszélyekről, a megelőzésről is szívesen hallgat meg bármit, szívesen kérdez. Megint másik gyerek legszívesebben a fülét is befogná, hogy ne hallja meg a vírus, járvány, korona szavakat. És közben azért nyugtalan, szorong. 

Hiszen a gyermeki szorongás már egészen korai életkorban tetten érhető, gondoljunk csak a kisbabáknál menetrendszerűen megérkező szeparációs szorongásra, amikor akár csak egy pillanat alatt óriási riadalom lesz, ha anya kikerül a baba látóteréből. Később persze változnak a szorongások, és az a szomorú hírünk van, hogy ezek egy részéről, mi, szülők is tehetünk. Hiszen amikor rákiabálunk a gyerekre, hogy “ne mássz fel oda, mert leesel”, “vigyázz, mert elvágod a kezed”, akkor tudat alatt kicsit beléjük plántáljuk ám a félelmet, a szorongást is. Arról nem is beszélve, amit néha dühünkben mondunk, meggondolatlanul, például a játszótéren: “ha nem jössz, most már tényleg itthagylak”, vagy egy hosszúra nyúlt esti altatásnál, hogy “ha nem alszol el végre, elvisznek az ufók” és még sorolhatnánk ezeket a példákat, amelyekkel – természetesen nem szándékosan – de rossz érzéseket, szorongást keltünk a gyerekben. És ilyenkor bizony előfordul, hogy a gyereket magára hagyjuk, és ő csak forgolódik az ágyában, nem tudja egyedül feldolgozni a gondolatait, de nyomot hagytak benne a napközben tőlünk hallott mondatok. 

Kifejezni nehezen tudják a kicsi gyerekek az érzéseiket, félelmeiket, így ne is várjuk, hogy nyíltan beszélnek majd róla. Hadoválnak majd valami sárkányról, meg gonosz manóról, és mi egyáltalán nem teszünk jót azzal, ha csak úgy elhessegetjük ezeket a gondolatokat. Nem könnyű felnőttként bevonódni fantáziatörténetekbe. de ezzel segíthetünk a legjobbat, hogy ha komolyan vesszük a játékot, és képzeletben akár kardot ragadunk, hogy mi is harcba szálljunk a hétfejű sárkánnyal. Ez amúgy a kapcsolódó nevelés lényege is, hogy vegyük fel a tempót, igazodjunk a gyerekek hangulatához, érzéseihez, fantáziavilágához, ha felnőttként ráhangolódunk, sokkal hamarabb tudjuk meg, hogy igazán mi is zajlik a kis lelkükben. 

“Nincs semmi baj” – mondjuk sokszor – pedig ez nem jó. “Minden rendben van!” – ez így sokkal inkább pozitív megerősítés, nem a bajra, a rosszra, a fájdalomra, szomorúságra koncentrál, hanem a jókedvre, az örömre, az egészségre. 

No, hát mostanában azért nem mindig olyan könnyű mindezt árasztani magunkból, hiszen sok családot érintett nagyon érzékenyen anyagi szempontból is a vírus, lehet, hogy le kell mondania a családnak néhány dologról, de főleg az aggodalom, hogy lesz-e újra karantén, visszakapjuk-e valaha a régi életünket, lehet-e egyáltalán minden olyan felszabadult, mint régen? Vagy mostantól már mindig ezzel az érzéssel kell együttélnünk? 

Szorongásból mosolygás. Varázspálcát ugyan nem adhatnak, de sok hasznos dolgot gyűjtöttek csokorba az Abracadabraworld.com oldal alkotói. Eszközöket arra, hogy ezt a rendkívüli időszakot alaposan ki tudjátok használni arra, hogy megnyugtassátok a gyerekeiket, elűzzétek a közelben lopakodó stresszt, és felruházzátok őket és persze magatokat olyan praktikákkal, amelyek segítségével könnyebb lehet átvészelni ezt a helyzetet. Mit is tartalmaz a könyv?

  • Egy nagyon rövid bevezetőt arról, mi állhat gyermeked szorongásának hátterében
  • Kész válaszokat néhány nehéz kérdésre, amiket lehet, hogy neked is feltett már a saját gyereked
  • 5 bátorító mesét
  • 40+1 játékot
  • relaxációs gyakorlatot
  • vezetett meditációt, amiket felolvashatsz a délutáni csendes pihenőhöz, vagy elalvás előtt gyermekednek. Az egyiket hangfájlként is elérhetővé tesszük, ha nincs kedved neked olvasni
  • Immunerősítő étrendtippeket, és egy heti étrendi javaslatot
  • Egy szülő-gyerek jógaórát, amit gyakorolva nőni fog a biztonságérzetetek

Sőt érkezik még mellette: 

  • SZAKÁCSKÖNYV, mely tartalmazza a heti étrend 31 receptjét.
  • KIFESTŐKÖNYV, 18 csodálatos rajzzal és játékos feladatlappal, hogy neked is jusson egy szusszanás, és csevegj addig egy barátnőddel, amíg a gyerekedet lefoglalod vele.

Szóval ez egy nagyon komplex kiadvány, és ami a jó hír, hogy nektek, az Anyakanyar olvasóinak egy szuper kuponkóddal is tudunk szolgálni: az ANYAKANYAR20 kóddal egészen október 15-ig 20 % kedvezménnyel tudjátok megvásárolni ezt a könyvet.

Itt olvashattok róla többet: https://abracadabraworld.com/shop/szorongasbol-mosolygas/

Forgassátok haszonnal, legyen minél több szorongásból csakis önfeledt, derűs mosolygás!