">

Szuper nyári móka: virágprés
Ha végre itt a nyár és meleg az idő… akkor az ember nem csak strandra jár, hanem néha igyekszik túlélni, tartalommal megtölteni a strand nélküli napokat is. Vakációban az ember gyereke különösen igényli a közös játékot, de amúgy így van ez jól, hiszen nem győzzük elégszer mondani, hogy az úgynevezett “minőségi idő” mennyire fontos, és hogy az igazán jó játék az minden esetben a szülővel együtt is játszható játék. 

Mi tehát lelkesen kutatjuk, keressük azokat a mókákat, amelyek nekünk is örömet szereznek, és amelyik valami pluszt ad, tanít is a gyerekeinknek. A játékban fontos az is, hogy anyagában is minél közelebb legyen a természethez, az pedig csak hab a tortán, ha magával a természettel is kapcsolatos lehet. A gyerekek tapasztalati úton szeretnek megismerni mindent a világból, így a növényekkel, ültetéssel, növekedéssel, terményekkel, termésekkel kapcsolatos dolgokat is százszor jobban lehet érzékeltetni, mint mondjuk a környezetismeret könyvben. Így, amikor felfedeztük a Vesszőparipa webáruház kínálatában a GOKI márkájú cuki mintás virágprést, tudtuk már, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnunk a 8 éves tesztalannyal együtt. 

A kompakt kis csomagolás a szép grafikán kívül nem árult el túl sokat, így nem haboztunk sokáig, ki is bontottuk a terméket. Két négyzet formájú falap között volt sok valami, ez látszott kívülről elsőre. No meg az, hogy a hátsó lap az natúr, az elülső viszont gyönyörűséges virágokkal díszített. Négy fagolyó van a sarokban, ha ezeket elkezdjük tekergetni, akkor jutunk beljebb az izgalmas részekhez. A fagolyók alatt apró műanyag alátétek vannak, erre érdemes vigyázni, hogy a sokadik visszatekerésnél se sérüljön meg a fedlap (mi ezt elrontottuk, egy karikát azóta is keresgélünk, nem tudjuk, hová bújt). 

A golyók kitekerése után óvatosan le tudjuk emelni egymás után a lapokat, ekkor kiderül, hogy kartonlapok és itatósjellegű lapok váltogatják egymást a játék belsejében. Gyerekkorunkban persze beértük azzal, hogy a nagylexikonba dugdostuk itatós közé a begyűjtött faleveleket, nos most akár napi rendszerességgel könnyedén préselhetünk. Neki is láttunk a kerti virágok szemléjének, és így sorra megérkezett  egyebek mellett a sarkantyúka, a nyári orgona, a minirózsa, no meg a diófalevél is.

Elsőként az alsó falapra illesztettük az első papírokat, arra a virágot, arra megint papírlapot, majd újra virágot, újra papírlapot és így tovább. Amikor elfogyott minden, akkor óvatosan rátettük a virágmintás fedlapot, arra az apró alátéteket, majd egymás  után visszacsavaroztuk a sárga bogyókat. Jó szorosra tekerve félretettük. Igazából már pár óra után kinyitottuk, amikor is már eléggé “préselt” állapotban volt minden, de azért nem eléggé. Úgyhogy pihent még két napot az eseti kis szelekció, és csak utána állapítottuk meg, hogy ezek bizony rendesen “kilapultak.” 

A játék teljesen alkalmas arra, hogy megtanuljuk növények, virágok nevét (akár tulajdonságait is), vagy egyszerűen csak felismerje őket a gyerek. Alkalmas arra, hogy finom mozdulatokat használjon a csemete, hiszen az apró törékeny virágokkal szépen kell bánni. Türelmet és kitartást is tanít, hiszen szép nyugodtan ki kell várni a végeredményt. És végül, de nem utolsósorban, a lepréselt virágok rengeteg kreatív tevékenységre is adnak lehetőséget, hiszen akár körberajzolni és kiszínezni, akár befesteni, felragasztani, dekupázsolni lehet a lepréselt kincseket. Nekünk még több tervünk van vele, ahogy nyílnak egyéb virágok a kertben, úgyhogy biztos, hogy máskor is használni fogjuk! Fedezzétek fel ti is: ITT találjátok!