">

Találd meg a tökéletes túranadrágot!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Bár a tavasz vánszorogva vonszolja magát előttünk, azért előbb-utóbb csak itt van az igazi nyár. És nagyon nagy kalandokra idén sem készülhetünk, legalábbis, ami távoli utazásokkal együtt járna. Azért remélhetőleg kisebb kirándulásokra lesz lehetőség, mert az viszont nagyon fontos, hogy sokat legyünk a szabadban. Tűző napsütés, rekkenő hőség, heves zivatarok, változékony terepviszonyok, sűrű aljnövényzet és rovarcsípések – ilyen kihívásokra kell felkészülnie annak, aki a nyári hónapokban túrázni indul. Ahhoz, hogy ebben az időszakban is jól sikerüljenek a kirándulások, érdemes a céljainknak megfelelő, minőségi túranadrágot választani. A tökéletes túranadrág titkát évtizedek óta kutató svéd márka, a Fjällräven szakértői ehhez gyűjtöttek össze hasznos tippeket.

A közelgő nyár a legelszántabb természetjárók számára is sok kihívást tartogathat, ezért alaposan fel kell készülni a hőségben megtett túrákra. Különösen fontos ilyenkor a jól megválasztott felszerelés, amely megkönnyíti a kirándulók életét. A megfelelő túranadrág az első lépés egy izgalmas kaland felé, de mire kell figyelni a tökéletes nyári darab kiválasztásakor? A Fjällräven márka a túranadrágok szakértőjeként segít megválaszolni a kérdést, hogy a túrázás a hőségben is örömteli élmény legyen.

Az első, és legfontosabb szempont, hogy a nadrágban kényelmesen tudjon mozogni a túrázó: anyaga és szabása tegye lehetővé a könnyed mozgást a gyaloglás, a sátorverés és a tűzgyújtás során is. A rugalmasság mellett a nyári hónapokban elengedhetetlen a megfelelő szellőzés, hiszen az izzadás akár bőrirritációhoz is vezethet, amely nagyban megnehezíti a mozgás szabadságát.

Mindezek miatt úgy tűnhet, hogy meleg időben rövidnadrágban célszerű útnak indulni, azonban a túrázás során kiemelten fontos a lábak védelme. Hazánk egyes túraútvonalain különösen sűrű aljnövényzettel találkozhatnak a természetjárók, amelyen rövidnadrágban átkelni nem csak kényelmetlen, de akár felületi sérülésekhez is vezethet. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a nyáron nagy számban felbukkanó rovarok elleni védekezésben szintén nagy segítséget jelent egy hosszúszárú nadrág.

Ha a kiválasztott túraútvonalon a napsütötte, hegygerincen futó ösvények mellett ilyen erdős, sűrű aljnövényzetben és rovarokban gazdag szakaszokra is számítani kell, érdemes egy sokoldalúan használható, jól funkcionáló, szellőző és gyorsan rövidnadrággá átalakítható darabot választani. A svéd Fjällräven kifejezetten ilyen célra fejlesztette ki az Abisko Midsummer nadrágot, amely jól szellőző G-1000 Air Stretch anyagból készült, formás szabása pedig maximális mozgásszabadságot garantál. A nadrág legújabb verzióját térd fölött cipzárakkal látták el, így az a legnagyobb hőségben pillanatok alatt rövidnadrággá alakítható. A kettő az egyben megoldás és a jól csomagolható, könnyű anyag a pakolásnál is nagy előnyt jelent, és helyet szabadít fel a túrázók hátizsákjában.  

Bár fontos felkészülni a hőségre, nem szabad megfeledkezni a nyári időjárás szeszélyeiről sem. A meglepetésszerűen beköszöntő záporok, zivatarok nyomán pillanatok alatt sártengerré válhat túránk útvonala, amelynek leküzdéséhez egy igazán tartós, időjárásálló túranadrágra van szükség. Ilyen a Vidda Pro Ventilated nadrág, amelynek a vadon vagy a nehéz terep sem jelent akadályt. A rendkívül strapabíró darab csípőtől térdig húzódó cipzárjainak köszönhetően fokozottan jól szellőzik, ám vízálló G-1000 Eco anyaga a zordabb időjárási körülményekkel is könnyedén megküzd. Jó hír azoknak, akik a lehető legközelebbről szeretik szemlélni az élővilágot, hogy a Vidda Pro nadrág térdvédőkkel felszerelhető zsebekkel is rendelkezik, így még kényelmesebb lehet a természetfotózás, a botanikai munka vagy az érdeklődő szemlélődés.

A jó nadrág szinte észrevehetetlen, tartós és kényelmes.  A túrázók könnyen ellenőrizhetik, hogy jól választottak-e: még a próbafülkében lépjenek fel egy székre, guggoljanak párat és tegyenek néhány extra hosszú lépést. Ezzel az apró trükkel megbizonyosodhatnak arról, hogy a nadrág szokatlan körülmények között is lehetővé teszi a szabad mozgást. Modelljeink kialakítása során célunk, hogy a természetjárók szinte személyre szabott darabokat találjanak kínálatunkban, ennek érdekében pedig számos tényezőt figyelembe veszünk a tervezésnél. Bátran mondhatom, hogy a Fjällrävennel bárki könnyen megtalálhatja a számára tökéletes nyári túranadrágot” – mondta Henrik Andersson, a Fjällräven tervezési és innovációs vezetője.