">

Téli kaland és téli álom

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Ismét van szerencsénk egy igazán vagány anyukát bemutatni nektek. Amíg nem volt anyuka, nevét leginkább remek slágerszövegek írójaként ismerhettük, íme néhány cím a munkái közül: Kerek egész (Bereczki Zoltán), Keresem a lányt (V.I.P.), Lásd a csodát (Kocsis Tibor), Úgy szeress (Unisex), Kicsi Szív (Szekeres Adrien) és még sorolhatnánk. Major Eszterről van szó, aki gyermeke születése után most valami új dologba vágta a fejszéjét, gyerekkönyvet írt. Aztán egy szerencsés találkozás összehozta a Napraforgó Kiadóval, akik megálmodtak egy évszakokról szóló verseskönyv-sorozatot. Eszter örömmel mondott igent, majd hamarosan megismerkedett Kecskés Annával, aki a könyv illusztrációit, rajzait készítette. A két anyuka, bár egyikük Londonban, a másikuk Budapesten él, hamar egymásra hangolódott, ennek eredménye a két kis leporelló kötet, amely elsőként a telet idézi meg: Téli kaland és Téli Álom címmel. A nemrég lezajlott könyvbemutatón mindkét alkotó szívesen mesélt a közös munkáról. 

Elárultad nekünk, hogy nyáron kellett a téli könyv verseit és rajzait elkészítenetek. Kihívásnak bizonyult?

Eszter: Meglepő, de nem volt annyira nehéz, mint ahogy eleinte gondoltam. Izgalmas, hogy mennyire más érzések és élmények elevenednek fel az emberben, amikor nyáron gondol a Karácsonyra, a hóhullásra vagy a téli élményekre.

Anna: Én esténként rajzoltam a képeket, amikor már az egész család aludt. Nekem például a karácsonyi gyertyák illata, a fahéjas tea íze és a Jingle Bells segített ráhangolódni a télre. Most pedig a tavaszi rajzok készítésénél virágokat szagolgatok, tulipánokat kergetek a városban. A környezetem ezért egy kicsit furcsának is tart.

Anna Londonban él, te pedig Budapesten, nehéz volt egymásra hangolódni?

Eszter: Eleinte ugye nem tudtunk egymásról semmit. Azt sem, hogy hogyan néz ki a másik, milyen az élete, ki is ő igazából. Aztán nagyon természetesen alakult ki köztünk egy ritka kapcsolat, amely túllépte a munkaviszonyt. Anna nagyon harmonikus személyiség és mindig annyira megnevettet! Elárulom, egy élmény vele dolgozni.

Anna: Titok övezte sokáig Eszter kilétét. Amikor végre elárulta nekem a kiadó, hogy ki is ő, nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Izgalmas vele az együttműködés, kreatív és motiváló személyiség. A másik nagyon kellemes tény, hogy végre egy élő író verseit rajzolhatom meg. Benedek Elekkel nem tudnék ilyen jókat levelezni a Facebookon. 

Milyen olvasóknak ajánljátok a könyvecskéket?

Eszter: Én kicsiknek és nagyoknak is ajánlom egyaránt. Büszke vagyok rá, hogy Annával ilyen kedves és szerethető leporellókat tudtunk megalkotni, és nagy öröm, hogy ennyien kedvelik és vásárolják. Az is szuper, hogy a méretének köszönhetően nemcsak az anyukák táskájába, hanem a mikuláscsizmákba is belefér.

Anna: Én is mindenkinek ajánlom, de főképp az álmodozóknak, olyanoknak, amilyen én is voltam. Gyerekként nem voltak készleteim, csak színesceruza hegyeim, melyeket egy kis gyufásdobozban hordtam magammal a rajzversenyekre is. Nagy utat tettem meg azóta, ezért fontosnak tartok ösztönözni minden gyereket, hogy merjenek nagyot álmodni!

A két kedves leporellót megtaláljátok a Napraforgó Kiadó babakönyvei között, a kiadó honlapján.