">

Tihannyal búcsúzik a nyár

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabi mosolyA kicsit felemásra sikeredett törökországi nyaralásunkról nem írtam nektek. Kis Attila keze a második napon eltörött, úgyhogy abban a néhány napban el voltunk foglalva az ő balesetével, és azzal, hogy viszonylag komolyabb kórházi segítségre szorult. Izgulós volt, intézős volt, tipikusan az a helyzet, amikor szeretnél inkább itthon lenni, és már túllenni az egészen. Tihany hála égnek helyretett bennünk mindent!

Én a Balatonra hazamegyek, ez a második otthonom. És ha Balaton, akkor nekem Badacsony. Ezt már tudjátok. Most pedig már egyre inkább Tihany is. Ékszerdoboz, ahol egyszerre van természet és kultúra, nyüzsgés és pihenés, nagyvilágiság és a rusztikus vidék. Egy olyan pontja Magyarországnak, ahol érezhető egy olyan energia, valami olyan kisugárzás, ami sehol másutt. Lehet a levendulák miatt… Lehet az apátság miatt… Nem is tudom.

tihany1

A tihanyi Echo Residence vendégei voltunk néhány napra, ahol királyi kényeztetésben volt részünk. Ha tehetitek látogassatok még el hozzájuk. Én például nagyon tudtam értékelni, hogy a szobánkban infraszauna is volt, amit egyébként is rendszeresen használok méregtelenítésre, a szálloda étterme pedig, a Karolina Étterem azt hiszem Magyarország legfinomabb paradicsomlevesét kínálja. Nagyon különlegesen készítik. A kilátás magáért beszél, alig tudtunk betelni vele. Esténként a teraszon gyűltünk össze, és elővettük kedvenc játékunkat, ez most éppen a Story cubes. Kockák, amikkel dobni kell, és a dobásnak megfelelően kell továbbfűzni a mese fonalát. Mi felnőttek is imádunk ezzel játszani, a négyéves Annát pedig hallanotok kéne. Cserfesen, humorral, mint egy igazi mesemondó lány, teljes átéléssel szövi bele a mesébe azt, amit épp dobott. Legyen az királylány vagy csillag, kígyó vagy óra, sétabot vagy hal. Maga a játék, néhány kocka az egész, nagyon kevés helyet foglal. Szerintem érdemes beszereznetek, ha még nincs.

gabiek tihanyban

A Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek programjai engem is elvarázsoltak. A Tihanyi Levendulás mára a félsziget szimbóluma lett, az 1920-as években Bittera Gyula, a kor egyik legnagyobb gyógynövényszakértője telepítette. Franciaországból érkezett a szaporítóanyag. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. Ma már új területen is folyik a levendulatermesztés. A Külső-tóval szemben egy hét hektáros ültetvényt találtok!!! Mi később jártunk arra, de június-július fordulóján, amikor virágzik lepkevölggyé változik az egész tihanyi belső sziget. Ilyenkor szakemberek vezetnek túrákat, hogy elmondják a levendulával kapcsolatos főbb tudnivalókat.

levendulamezo

Nekem kedvenc fagyim a levendula, és a levendula íz, illat jöhet nekem bármilyen formában. Szörp, lekvár, eszem én mindenhogy. Ez a szín számomra mindig a tisztaságot szimbolizálja, a legjobb természetes molyirtó, nálam csak ilyen levendulazsákok vannak a szekrényekbe téve. El is kerül minket a moly. Apropó! Ti is észrevettétek, hogy amikor a moly, mint probléma megjelenik az életetekben, akkor az jelzés arra, hogy valami nincs rendben? Nekem mindig akkor vannak molyok a lakásban, amikor az életemben valamit rendbe kell tegyek. Nagyon érdekes. Én levendulaolajat is tartok egyébként otthon. Illatterápiaként is működik, illetve ha látom a bőrömön, hogy pici nyugtatásra szorul, a levendulaolajjal nagyon gyorsan tudom rendbehozni. Természetesen nem távoztam Tihanyból üres kézzel. Számtalan levendulás ajándékot vásároltam magamnak…

tihany2

Nagyon gyorsan telik el Tihanyban az idő. Sétahajózás Füreden, egy finom ebéd a Lovascsárdában. Majorannás kacsamell, cigánypecsenye, emberes adagok, felejthetetlen ízek. Nem is sejtettem, amikor elindultunk, hogy ennyire pihentető lesz ez a néhány nap. Ha tehetitek, ti is látogassatok még el Tihanyba! Mindenütt jó, de legjobb itthon! Magyarország csodálatos vidékeket rejt.

Puszi: Gabi