">

Tojáshéj-kertészet

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabireka_lurexHúsvét közeledtével egyre gyakrabban gondolunk a tojásra. Ez nem véletlen, hiszen nem nagyon tudunk úgy járni-kelni, üzletekben megfordulni, hogy ne találkoznánk akár óriási választékban kapható csokitojással, akár dekorációs elemekkel. Mielőtt az igazi húsvéti dömping ránk szakadna, mi egy olyan megoldást választottunk, amely nem csupán a tojás szimbolikáját használja fel, hanem a tavasz örömeinek is hódol.

Ha nincs is kiskertünk, ilyenkor valószínűleg mindenkit elkap kicsit a palántázási hév, legyen szó akár csak egy balkonládáról vagy bármi másról. Egyfajta bonsai-kertészetnek is felfogható a parányi tojáshéjakba való parányi növény-ültetés, az egyszer viszont biztos, hogy jó móka. Ha gyerekekkel együtt csináljuk, tulajdonképpen némi  kertészeti előtanulmánynak is felér. És mennyivel környezettudatosabb, mint a tejfölöspohárba palántázás!

Kell hozzá:PicsArt_1396292166063

  • egy üres tojástartó doboz
  • néhány összegyűjtött tojáshéj
  • virágföld
  • apró sziklakerti növények
  • akrilfesték, ecset
  • ültetőkanálka
  • újságpapír, vagy ültetőfólia

Így készül:

Sütisütésnél vagy főzésnél néhány tojáshéjat, ami “szépen” tört ketté, kiöblítünk, kiszárítunk és félreteszünk. Amikor eljött a pillanat, elővesszük az ültetőfóliát, és a fél tojáshéjakba kevés virágföldet kanalazunk, lapátolunk. Nagyon óvatosan csináljuk, mert könnyen elrepedhetnek újra, szóval eleve úgy álljunk neki, hogy van tartalékunk is. Szintén előre készülünk azzal, hogy akár már meglévő ládánkból, kertünkből kis apró sziklakerti növényeket húzunk ki gyökerestől, vagy veszünk egy ilyen kis minikollekciót. Általában hatos kis cserépben lehet kapni, de számítsunk arra, hogy nem fog mind beférni a tojáshéjakba, így legyen B terv is, hogy hová kerülnek majd :-) Egyesével beültetjük a kis növényeinket, ügyeljünk a változatosságra is, úgy még csinosabb lesz. A tojástartó dobozt (mi egy hatosat választottunk, de aki több tojáshéjjal szeretne dolgozni, persze teheti nagyobba is), színes festékkel bekenjük. Nekünk a zöld volt most a természetes, de lehet bármilyen, amilyenre szeretnétek.

PicsArt_1396292042403Egy igazán bájos, tavaszi kis dekorációt kapunk, kerülhet ablakpárkányra vagy akár egy tálcán az asztal közepére is. Locsolni nagyon-nagyon óvatosan kell, nehogy szétrepedjenek a tojások, és nehogy elúsztassuk a környéket, de akár egy baba-locsolókannával, akár egy pici kiöntővel megoldható a dolog. És lett egy mosolyrafakasztó saját készítésű kis kertünk! Készítsétek el ti is!

Puszi: Gabi és Réka