Több alkalommal kaptunk már kérdést kezdő anyukáktól, akik picit elbizonytalanodnak azzal kapcsolatban, hogy milyen étkeket adhatunk büntetlenül a hozzátáplálást követően, 1 év körüli babáinknak. A válaszunk ilyenkor mindig az, hogy bátran legyünk merészek, kísérletezzünk az ízekkel, ne féljünk fokozatosan minél több dolgot megszerettetni a gyerekkel, hiszen csak így érhető el, hogy ne válogatós, kényeskedő csemetét neveljünk, és két év múlva ne fogjuk a fejünket mondjuk egy nyaraláson, hogy a gyerek csak a tejbegrízt hajlandó megenni. Igenis azt gondoljuk, ha ilyen van, akkor arról elsősorban mi, anyukák tehetünk, a mi dolgunk, hogy minden téren, így az étkezés területén is lépésről lépésre tárjuk tágra a világot, és ne csak a fizikai táplálásról, hanem a változatos étkezésre nevelésről is gondoskodjunk. Az alábbi két recept hozzávalói szerint babaadag, de lássuk be, mind a kettő olyan jól hangik, hogy emberesebb mennyiségben, esetleg egy icipicit több fűszerrel akár mi felnőttek is boldogan megesszük majd.
Hozzávalók:
- 150 g cukkini
- 60 g túró
- 40 g natúr krémsajt
- csipetnyi só
- csipetnyi bors
- csipetnyi kömény
- kevés petrezselyem
- kevés metélőhagyma
A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk (érdemes megnézni, nem keserű-e), meghámozzuk, félbevágjuk, és a közepét kivájjuk. Kevés sós vízben, fedő alatt pároljuk meg, majd tegyük félre kihűlni. A túrót törjük át szitán, keverjük hozzá a natúr krémsajtot, sót, borsot, petrezselyemzöldet, metélőhagymát és kevés köményt. Jól keverjük el a tölteléket, majd töltsük meg a cukkiniket úgy, hogy a két felet össze tudjuk illeszteni. Tekerjük fóliába és pihentessük hűtőszekrényben.
Hozzávalók:
- 100 g kelkáposzta
- 100 g darált hús
- 20g vaj
- 2 tojás
- 30 g főtt rizs
- 70 ml tejföl
- vékony gerezd fokhagyma
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt kömény
A kelkáposztát leveleire szedjük, a külső erős leveleket eldobjuk, a többi levélen ha túl vastag az erezet, akkor azt óvatosan levágjuk, hogy ne sérüljön. A káposztaleveleket puhára pároljuk. Elkészítjük a tölteléket: sovány, darált pulyka- vagy sertéshúsból sóval, kevés reszelt fokhagymával, egy tojással, kevés őrölt köménnyel és főtt rizzsel apró gombócokat gyúrunk. Tekerjük be a golyókat a levelekbe, helyezzük az így kapott töltéseket kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé, és tojásos tejföllel meglocsolva süssük meg.
A legtöbb zöldség “szereti”, ha megtöltik, kísérletezzünk hát kedvünkre! Ha van kedvenc töltött zöldségreceptetek, küldjétek el nekünk, mi is minden jó ötletnek örülünk!
Puszi: Réka és Gabi