">

Tudjuk, mit kóstolsz idén nyáron

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A mediterrán ízvilág ma már világszerte ismert gasztronómiai fogalom. Ha becsukjuk a szemünket, azonnal a szánkban érezzük a tenger gyümölcseinek ízét, a könnyed, egészséges hozzávalók roppanós textúráját. Ez az ízvilág magában hordozza a szabadság érzését, a gondtalan időtöltés esélyét és a pillanat megélésének lehetőségét. Budapest szívében az N28 Wine & Kitchen ezen a nyáron két emblematikus mediterrán étellel is megajándékozza a rajongókat, hiszen a megújult nyári étlapra a Salmorejo és Carne alentejana is felkerült.

A világhírű magyar séf, Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra és kezdte el séfpatronként kialakítani az N28 konyháját. Nemzetközi karrierje Spanyolországon, Franciaországon át egészen Japánig és Vietnámig terjedt, világlátott és kóstolt emberként így pontosan tudta, hogy mit is szeretne magvalósítani a főváros szívében, amikor egy borétterem gasztrokoncepciójának megalkotásáról van szó: „Az N28 tulajdonosi körében két borászat van, az étterem egy borshop is egyben, nagyon erős sonka és sajtkínálat van eleve. Adott volt, hogy a spanyol és francia tapasztalataimból merítek. Az étlapot is úgy építettem fel, hogy ezeknek a déli népeknek az életszeretete sugározzon belőle” – mesél a koncepcióról a séf. „Az étterembe járás, ahogy egy pohár bor is, lehet a mindennapok része és lehet magától értetődő. Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok, melyek közül nyáron most 2 nagy kedvenc újdonság is van, a Carne alentejana, mely egy portugál étel, ahol a sertéshús és a kagyló különleges párosa határozza meg az ízeket, és a Salmorejo mely egy nagyon sűrű, inkább szósz jellegű mediterrán paradicsomleves.”

Portugália déli részén fekszik Alentejo tartománya, mely egyike a világ legnagyobb, nem-kulináris célpontjainak. A festői szőlőültetvények, olajfaligetek és termőföldek otthona sok tekintetben azonban Portugália gasztronómiai lelke, ételeinek királynője pedig nem más, mint a Carne alentejana, mely egy igen különleges ötvözete a csodás sertéshúsnak és a kagylónak. Ez a két hozzávaló az időtlen receptek építőkövei az olívaolaj, az olajbogyó és a frissen sült kenyré mellett. A recept alapját egy különösen zamatos hús adja, amely az Alentejo tölgyfa ligetében termelt fekete sertésekből származik, akiket makkban gazdag étrenddel tápláltak. Ezt koronázza meg az egyszerűségében is zseniális vongole kagylós ragu.

 

Másik ikonikus mediterrán fogásként a hideg és frissítő, főzés nélkül készülő Salmorejo leves került fel a nyári étlapra, mely Spanyolországból származik és állagában inkább pürére hasonlít. Dél-Spanyolországból, Cordobából származik a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll, de az N28-ban a főtt tojással és sonkával felturbózott változatát kínálják. Tökéletes választás a meleg nyári napokon, hiszen bár 35 fok körül még a legelszántabb napimádók is takaréklángra kapcsolnak, ez a frissítő fogás igazi felüdülésként hat és visszaadja az energiákat.