">

Tuti tippek szaunázáshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Hétvégenként általában csurig megtelnek a wellness-szállók és egész évben egyre többen megyünk már uszodába hétköznapokon is. Van, aki a tempózást kedveli és van, aki a szaunákat használja ki.  Nem csoda, hiszen nemcsak ellazít  a  szaunázás,  de méregtelenít  és  az immunrendszerre  is  igen  jó  hatással  van.  De hogyan szaunázzunk jól? Úgy, hogy minél jobbat tegyünk magunknak? Kaptunk néhány jótanácsot a HerbaTherapy szakértőitől.

Miért is jó a szaunázás?

 • Immunrendszer erősítő tevékenység
 • Igen hatékony méregtelenítési folyamat
 • Stresszoldó
 • Szépíti a bőrt
 • Élénkíti a nyirokrendszer működését
 • Edzi az izomrendszer rugalmasságát
 • Növeli a fizikai állóképességet
 • Csodás kikapcsolódás

Miért jó, ha illóolajakat használunk a szaunázásnál?

A terápiás minőségű, szakértők által felügyelt illóolajok hozzájárulnak a szaunázás egészségmegőrző és vitalizáló hatásához. De azért tudjuk, hogy egy finom illat az ember lelkével  is  csodát  tesz.  Egy-egy aromás  felöntés  ezen  illóolajokkal  a szaunában – a kitágult nyálkahártyán és bőrpórusokon keresztül – pillanatok alatt beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, lecsendesíti az idegrendszert és biztosítja a teljes testi – lelki feltöltődést.

Érdemes citrusos illatokkal kezdeni a szaunázást, legyen az például egy citrom, édesnarancs vagy esetleg a nagy kedvenc, a mandarin és a kubeba. Mindegyik fantasztikusan kellemes, befogadható illat mindenki számára, nem fog csalódást okozni, sőt.

Ha a levendula szerelmese vagy, próbáld ki a Lavandula angustifolia illóolaját, ami tökéletesen visszaadja a virágzó levendulamezők illatélményét a szauna kabinban. (De jó lenne most ott lenni!)

Amennyiben pedig rutinos szaunázó vagy és szeretnél kísérletezni, próbáld ki az eukaliptusz (Eucalyptus Radiata),  az erdei fenyő  (Pinus Sylvestris)  és a keserűnarancs (Citrus Aurantium Ze.) illóolaját.

Hogyan használjuk az illóolajakat?

A szaunakanál vizébe cseppentsünk 4-5 csepp illóolajat, és azt óvatosan öntsük rá a szaunakövekre. Néhány másodperc múlva megjelenik a csodás aroma a szauna légterében,  lélegezzük  be,  és  élvezzük  a  mámorító  illatot.  Már  belegondolni  is csodálatos, nem?!

Plusz HerbaTherapy bőrszépítő tippek a szaunázáshoz

Egy  kellemes  lazító,  méregtelenítő  szaunaszeánsz  után  érdemes  nemcsak  az elvesztett  folyadék  mennyiség  pótlásának  figyelmet szentelni,  hanem a bőrünket  is hidratálni. Igazán  kellemes  és  könnyen  felszívódó  növényi  olaj  a  frakcionált kókusz, amely azon felül, hogy semleges illattal rendelkezik, gyorsan beszívódik a bőrbe és  már  fel  is  öltözhetünk.  Már  ha  szeretnénk,  de  inkább  pihenjünk tovább. Amennyiben  szeretnénk  teljessé  tenni  az  illatélményt,  akkor  a  testolajba cseppenthetünk 3-4 csepp cédrus illóolajat, amely a nyirokkeringésre van kiváló hatással, továbbá méregtelenítő  funkciókat  is  támogat.  Ugyanezt  a  funkciót  látja  el  a citrom  illóolaj,  amely egy kiváló  böjti  olaj  is  egyben:  segít  megszabadulni  a lerakódott salakanyagoktól és támogatja a megújulást.

Extra bőrszépítő HerbaTherapy koktél

Fél deciliter frakcionált olajhoz (a mennyiség szabadon növelhető-csökkenthető a testfelület függvényében) adjunk:

 • 7 csepp citrom olajat – a méregtelenítésért
 • 4 csepp cédrus illóolajat – a rugalmas erekért
 • 2 csepp tömjént – a belső egyensúlyunkért

Ezzel a keverékkel a szaunázást követően dörzsöljük át a testünket, és próbáljunk némi időt szentelni arra, hogy a lelkünk is utol tudjon érni bennünket ebben a rohanó világban.