">

Ügyeljünk a helyes testtartásra!
Várandósság alatt a magzat gyarapodása miatt a kismamák testtartása hétről hétre változik. Változik a súlypont, változik az izmok terhelése. Hol görnyedt tartás, hol túlfeszített, hátra döntött tartás figyelhető meg. Miért? Mert ahogy változik a test, változik minden. A súlygyarapodás miatt pedig csökken a teherbírás és nagyon könnyen bele lehet csúszni a kényelemes, úgynevezett hanyag tartásba. Ennek viszont kellemetlen következményei vannak a szülés után.

Helytelen testtartás esetén a beesett mellkas miatt sokkal kevesebb oxigénhez jut a szervezet, csökken a tüdő kapacitása. Márpedig mindenhez oxigénre van szükség. Ha kevesebb az oxigén, lassabb az anyagcsere. A tápanyagcsere és a sejtanyagcsere is. Így a kilók ellen folytatott ádáz küzdelem alappillére, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára maximálisan elérhető oxigén mennyiségét.

helyes testtartas (1)

Az édesanyáknak kiemelkedő állóképességre és teherbírásra van szükségük. Ez nem megy máshogy, csak úgy, ha az izmokat felébresztjük. Mert a helyes tartás lényege, hogy a gerincet és a vázrendszert tehermentesítsük. Azaz az izmok dolgozzanak a csontok és az ízületek helyett. Hiszen ez a feladatuk. Az optimális hatás és a kiegyenlített izomerő miatt nem elégséges csak a hátizmok erősítése. A has, a hát, a comb és a fenék és a kismedence izmai együtt felelősek a törzs stabilizálásáért  és a tökéletes testtartás kialakításáért. És ez nehezebb feladat, mint egy 60 perces edzést végigizzadni. Mert ezt is tanulni kell.

helyes testtartas (2)

Nem fogunk tudni azonnal egész nap egyenes háttal ülni, állni, sétálni. Már attól, ha naponta 15 percet rászánunk és csak ülünk és koncentrálunk, már attól fejlődésnek indulnak a tartó- és támasztó izmok. És amíg az első napokban már 2-3 perc után jelentkezik a szúró fájdalom, mely az izom elfáradását hivatott jelezni, addig a 2. hét után akár már 10-15 percet is ki lehet bírni így fájdalomérzet nélkül. És a tanulási folyamat egészen addig tart, amíg természetessé válik a helyes tartás, beépül a tudattalanba. Amikor pedig már itt tartunk a testünk fejlesztésében, zavaró és nagyon kényelmetlen lenne újra egy hanyag tartásba süllyedni adott testhelyzetben.

Mindig az alapoknál kezdjük a tanulást! Meg fogja hálálni a testünk és a lelkünk a sok törődést.

Bagyinka Tímea

Rekreációs szakoktató

LoveYourBelly módszer alapítója

Pilates, Vinyasa flow yoga és Aviva’s Method oktató