Ahogy hűvösödnek az esték, egyre inkább vágyódunk egy-egy tányér finom meleg levesre. És bár imádjuk a krémleveseket, amelyek mindenféle zöldségből könnyedén elkészíthetőek, néha olyan jól esik olyan levest is kanalazni, amelyben finom falatkák is horogra akadnak. És bár nyilván a vasárnapi húsleves a top kedvenc, meg a jó öreg gulyás, de ugyanúgy érdemes dicsőíteni a zöldségleveseket. Hiszen az egészséges táplálkozás egyik fontos alapszabálya, hogy naponta fogyasszunk zöldséget, nem is egyfélét. Különféle irányzatok vannak: szól úgy is a fáma, hogy napi 5 különböző zöldséget-gyümölcsöt kell enni, megint más irányzatok azt képviselik, hogy együnk színeket, tehát sárga, piros, zöld, netalántán lila egyaránt kerüljön a tányérunkba.
Egy finom zöldségleves elkészítése nem nagy kunszt, és bár a főzéssel a zöldségek vitamintartalma azért picit csökken, mégis rengeteg ásványi anyag és főképp nagyon sok rost kerül így a szervezetünkbe. Van egy híres olasz leves, a minestrone, amelyet számtalan variációban szokás elkészíteni, így voltaképpen egyetlen precíz recept nem is létezik belőle. Az általunk ajánlott leves is nevezhető minestronénak, de igazából ez is ízlés szerint variálható, gazdagítható.
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis zeller
- 1 zellerszár
- 1 kis cukkini
- 2-3 szem burgonya
- 5-6 nagyobb káposztalevél
- 2-3 nagyobb paradicsom (vagy egy hámozott paradicsom konzerv)
- só, bors
- babérlevél
- petrezselyem
- olívaolaj
- húsleves alaplé
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a répát és a szárzellert karikázzuk, a cukkinit, burgonyát, zellert szintén felkockázzuk. A káposztaleveleket vékony csíkokra vágjuk. Forró olívaolajon enyhén megdinszteljük a hagymát, majd sorban rádobjuk a zöldségeket. A répát, zellert is kicsit megpirítjuk. Mehet rá a többi apróra vágott zöldség is. Ha kész hámozott paradicsomkonzervvel dolgozunk, azt is hozzáadjuk, ha friss paradicsommal, akkor természetesen forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és apró kockákba adagoljuk a zöldséges keverékhez. Sózzuk, borsozzuk, beledobunk ízlés szerint 3-4 babérlevelet, majd felöntjük húsleves alaplével. 30-40 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, kihalásszuk a babérlevelet, helyette pedig friss petrezselymet aprítunk a levesbe. Bagettel tálaljuk, de anélkül még inkább egészséges, diétás fogás.
Jó étvágyat!