">

Vacsoratipp: paradicsomos zöldségleves

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Ahogy hűvösödnek az esték, egyre inkább vágyódunk egy-egy tányér finom meleg levesre. És bár imádjuk a krémleveseket, amelyek mindenféle zöldségből könnyedén elkészíthetőek, néha olyan jól esik olyan levest is kanalazni, amelyben finom falatkák is horogra akadnak. És bár nyilván a vasárnapi húsleves a top kedvenc, meg a jó öreg gulyás, de ugyanúgy érdemes dicsőíteni a zöldségleveseket. Hiszen az egészséges táplálkozás egyik fontos alapszabálya, hogy naponta fogyasszunk zöldséget, nem is egyfélét. Különféle irányzatok vannak: szól úgy is a fáma, hogy napi 5 különböző zöldséget-gyümölcsöt kell enni, megint más irányzatok azt képviselik, hogy együnk színeket, tehát sárga, piros, zöld, netalántán lila egyaránt kerüljön a tányérunkba.

Egy finom zöldségleves elkészítése nem nagy kunszt, és bár a főzéssel a zöldségek vitamintartalma azért picit csökken, mégis rengeteg ásványi anyag és főképp nagyon sok rost kerül így a szervezetünkbe. Van egy híres olasz leves, a minestrone, amelyet számtalan variációban szokás elkészíteni, így voltaképpen egyetlen precíz recept nem is létezik belőle. Az általunk ajánlott leves is nevezhető minestronénak, de igazából ez is ízlés szerint variálható, gazdagítható.

Hozzávalók (4 személyre):paradicsomos zoldsegleves

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis zeller
  • 1 zellerszár
  • 1 kis cukkini
  • 2-3 szem burgonya
  • 5-6 nagyobb káposztalevél
  • 2-3 nagyobb paradicsom (vagy egy hámozott paradicsom konzerv)
  • só, bors
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • olívaolaj
  • húsleves alaplé

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a répát és a szárzellert karikázzuk, a cukkinit, burgonyát, zellert szintén felkockázzuk. A káposztaleveleket vékony csíkokra vágjuk. Forró olívaolajon enyhén megdinszteljük a hagymát, majd sorban rádobjuk a zöldségeket. A répát, zellert is kicsit megpirítjuk. Mehet rá a többi apróra vágott zöldség is. Ha kész hámozott paradicsomkonzervvel dolgozunk, azt is hozzáadjuk, ha friss paradicsommal, akkor természetesen forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és apró kockákba adagoljuk a zöldséges keverékhez. Sózzuk, borsozzuk, beledobunk ízlés szerint 3-4 babérlevelet, majd felöntjük húsleves alaplével. 30-40 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, kihalásszuk a babérlevelet, helyette pedig friss petrezselymet aprítunk a levesbe. Bagettel tálaljuk, de anélkül még inkább egészséges, diétás fogás.

Jó étvágyat!