">

Válts szemléletet kártyával!
Az önismeret fontosságáról nem lehet eleget beszélni, mert önismeretre mindenkinek szüksége van. Nem törődni az önismeretünkkel olyan, mintha a könyvespolcunkat megtöltenénk érdekes és mély tudást rejtő könyvekkel és utána sohasem olvasnánk el őket. Ahhoz, hogy saját szerepeinket, viselkedésünk mozgatórugóit alaposabban megismerjük, át kell tekintsük a személyiségünk összetevőit. Önmagunk megismerésével tisztábban láthatjuk a határainkat és a lehetőségeinket, a saját szerepünket, hatásunkat az emberi kapcsolatokban.

Megismerni önmagunkat azt jelenti, hogy tudatában vagyunk az értékeinknek, ismerjük a céljainkat, vágyainkat, emellett a korlátjainkról sem feledkezünk el, és meg tudjuk határozni a helyünket a szociális környezetünkben. Személyiségünk magját a gyermekkori élményeink képezik. Kisgyermekkorunkban azon tapasztalatok alapján definiáltuk önmagunkat, amelyeket a környezetünk tükrözött vissza felénk. Kisiskolásként ez leginkább a teljesítményünk alapján történt. Miben voltunk ügyesek, miben kevésbé és milyen volt a bizonyítványunk. Serdülőkorban nagyobb hangsúlyt kapnak a belső értékek önmagunk meghatározásakor és egyre növekszik a tisztánlátásunk. Már nem fogadjuk el maradéktalanul a kívülről jövő ítéleteket.

Az, hogy milyennek látjuk magunkat és milyennek lát a környezetünk, szinte sohasem egyezik egymással, és éppen ez a fejlődés mozgatórugója. Mindannyiunkban benne rejlik a növekedés potenciálja. Ha önmagunkat tudatosan figyeljük és minél mélyebb önismeretre törekszünk, akkor bármilyen érzéssel szembe tudunk nézni. Ehhez sokféle segítséget kaphatunk, pszichológushoz járhatunk, önismereti tréningeken vehetünk részt, vagy ha első körben inkább önállóan kezdenénk mélyebben önmagunkba tekinteni, akkor remek megoldás lehet az önismereti kártya használata.

A legjobb, ha mindenki azt az eszközt vagy módszert használja, ami a számára legjobban működik és annyi energiát tesz bele, amennyit szeretne. Ezt kívülről sürgetve nem lehet erőltetni, mert csak ellenállást vált ki. A túlzások itt sem működnek. Mindannyian képesek vagyunk a fejlődésre a saját tempónkban, és az is fontos, hogy erre ne sajnáljuk az időt. Felnőttként már nem okolhatunk senkit a kudarcainkért, csak saját magunkat, és a sikereink kovácsa is saját magunk vagyunk.

Az élmények, traumák, konfliktusok felszínre hozása fájdalmas lehet és komoly energiabefektetést kíván meg tőlünk. Fontos, hogy ha külső segítséget veszünk igénybe, olyan személyt válasszunk, akiben maradéktalanul megbízunk, hiszen az ő feladata lesz átsegíteni minket a mélypontokon. 

Sokan vannak, akik az elején jobban szeretnek önmagukon dolgozni, mert nem állnak készen rá, hogy megosszák a nehézségeiket valaki mással is. Számukra remek megoldást kínálhat a Szemléletváltó nevű önismereti kártya, amelyet Kiss Henriett, személyiségfejlesztő coach és mentor álmodott meg, és amelynek segítségével önállóan haladhatunk a személyiségünk mélyebb megismerésének útján.

A kártyák segítségével feltérképezhetjük a tudatalattinkban rejtőzködő hitrendszereket és amelyik már nem szolgálja javunkat, ahelyett választhatunk mást. A kártyákon szereplő képek és szavak hatására képet kaphatunk a saját állapotunkról, félelmeinkről, vágyainkról.  Az önismereti kártya segítségével megtanulhatjuk felismerni és kifejezni az érzéseinket és fejleszthetjük az intuíciónkat. A mélyebb önismeret segít jobban elfogadni önmagunkat és másokat is, és az ítéletekből is kevesebb lesz önmagunk és mások felett is.

A kártyák segítenek könnyebben felismerni, beazonosítani és kinyilvánítani és tudatossá tenni az eddig elfojtott érzelmeinket.

  • Képessé tesz az érzelmeink beazonosítására és megfogalmazására
  • Oldja a szorongást
  • Inspirál, fejleszti a kreativitást
  • Tudatosabbá tesz
  • Önbizalom növelő hatású
  • Mélyíti az önismeretet
  • Fejleszti a kommunikációs képességeinket
  • Segít túllendülni az elakadásainkon.

A kártya, mint egy jó önismereti játék felszabadít, és ebben a felszabadító erőben rejlik a módszer hatékonysága.