">

Kinek segíthet a karrier-coaching?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Az elmúlt hónapok eseményei nyomán kialakult gazdasági helyzet jól példázza, hogy mindig történhetnek váratlan események, amelyekre senki sem számított és amelyek feje tetejére állíthatják az életünket. Ez azokra is érvényes, akik azt gondolják, hogy mindig mindent az irányításuk alatt tarthatnak.

Mindaddig stabilnak látszó üzletek mentek tönkre hetek, hónapok alatt és a tulajdonosaiknak szinte egyik napról a másikra kellett újra tervezni az életüket, főleg az anyagi részét. Alkalmazottként dolgozva a legtöbben biztosnak érezzük a helyünket, bár most a vendéglátásban dolgozók ezt a tényt nem erősítenék meg. Aki elveszíti az állását, ezzel a bevételeit, elsőre komoly sokkot élhet át, aztán jöhet az újratervezés. Ez a mindenki számára nehéz időszak megtanít arra, hogy érdemes több lábon állni, és a gyors váltások is természetessé válnak, hiszen a számlák – bármi is történjen – rendíthetetlenül érkeznek.

Fontos, hogy biztosak legyünk benne, a megoldás úton van és minden a helyére kerül. Ennek tudatában könnyebb kezelni a veszteséggel járó stresszt. Ha bizonytalanok vagyunk abban, mi is a valódi utunk, mi az a munka, ami boldoggá tenne, akkor érdemes részt venni egy karrier coachingon. A tréner segít számba venni az erősségeinket, gyengeségeinket. Mi az, amit szívesen végzünk és mi az, ami semmiképpen sem nem nekünk való.

Karriertanácsadásra nem csupán akkor lehet szükség, amikor elveszítjük az állásunkat. A pályánk kezdetén, amikor még nem tudjuk, merre induljunk, szintén jól jöhet a szakember segítsége. Pályakezdőként nem mindig világos, hogyan kerülhetünk be egy nekünk való helyre, ahol van fejlődési lehetősé, úgy emberileg, mint szakmailag, és minden tekintetben támogató lehetőség nyílik a számunkra. Van, aki néhány diploma és több nyelv ismerete mellett is bizonytalan, mivel is szeretne foglalkozni.
A karrier tulajdonképpen az utunk, amelynek az állomásai a munkahelyeink vagy vállalkozásaink. Ezt az utat sokan saját maguk járják be és vannak, akik karriercoach segítségét veszik igénybe.

Sok év tapasztalatot szerezve is előfordulhat, hogy új utakra lépünk önszántunkból, vagy mert a változások rákényszerítenek, hogy mást válasszunk. Több éves külföldi tartózkodás után is jól jöhet a segítség az ismételt beilleszkedéshez, a megváltozott körülmények közé. A karriertanácsadó véleményét egyébként akkor is érdemes kikérni, ha egyszerűen csak magasabb bért szeretnénk kérni.

A megoldandó helyzetek változatosak, a tanácsadás pedig minden esetben egyénre szabott.

 • Az önismeretnek, illetve az önismeret fejlesztésnek éppen olyan nagy szerepe van a folyamatban, mint a gyakorlati feladatoknak.
 • Az élethelyzet-elemző interjúk mellett helyet kapnak a reziliencia tesztek, amelyek megmutatják a vizsgált személy terhelhetőségét.
 • Az állásinterjú szimulációs gyakorlatok pedig segítenek abban, hogy éles helyzetekben magabiztosan, önmaga legjobb verzióját megmutatva szerepelhessen a pályakezdő vagy módosító. Ha az alany sikeréhez szükséges, ez akár több nyelven is történhet.
 • A feladatok részét képezi a kapcsolatépítési tanácsadás és az önéletrajz megírásával kapcsolatos segítség.

A kitűzött iránytól és a feladatoktól függetlenül a közös munka eredményeképpen a jelölt meg fogja találni a neki való állást.

Sokan vannak, akik csak alkalmazottként tudják elképzelni az életüket. Az a természetes a számukra, hogy megmondják, mit kell csinálniuk és ők elvégzik a feladatot. Tény, hogy nem mindenkinek való a vállalkozói lét, mert nagyfokú önállóságot és kreativitást kíván, és persze a felelősség is nagyobb. Ami viszont mellette szól, hogy a döntések, így a sikerek megszületésére is sokkal nagyobb hatással lehetünk. Ha alkalmazottként elveszítjük az állásunkat, akkor hamar nullára kerülhetünk, míg vállalkozóként 1-2 ügyfél elvesztése még nem jelenti a véget és lehet dolgozni folyamatosan az új ügyfelek megszerzésén.

A nagyobb anyagi biztonságnak mindettől függetlenül nem feltétele a vállalkozói lét. Ami fontos, az inkább a több lábon állás, az, hogy igyekezzünk több bevételi forrásról gondoskodni, így kevésbé megrázó, ha ebből egy megszűnik. Tudatosan foglalkozva a pénzügyeinkkel pedig igyekezzünk legalább annyi tartalékot képezni, hogy az 2-6 hónapig fedezze az esetleg kieső bevételeinket.

Mi az, amit ma megtehetsz?

 • Érdemes figyelni a szektorban, ahol dolgozol, hogyan változnak a trendek. Melyik az a terület, ahol érdemes tanulni-fejlődni, ezzel megőrizve a jelenlegi pozíciódat és növelve a munkaerőpiaci értékedet.
 • Ha van olyan terület, ahol szívesen kipróbálnád magad, akkor kevesebb kockázattal jár, ha először a főállásod mellett indítod el. Ez persze nem működhet bármilyen tevékenység esetén, de például, ha óvónőként inkább kézművességre, például gyöngyékszerkészítésre váltanál, működhet.
 • Passzív jövedelem: egyszer meg kell dolgozni azért, hogy utána passzívan is hozza a pénzt. Ilyen lehet például:
  •            ingatlan bérbeadás,
  •            befektetés
  •            e-book, online anyagok készítése és értékesítése

Ha bizonytalan vagy és szeretnél több lábon állni, kérd te is karriercoach segítségét, például itt: Soultherapy.hu