">

Anyacoaching
Megszokhattátok, hogy gyakran mutatunk be nektek olyan anyukákat, akik a gyerekük születése után vágnak bele valami újba. És persze sokan vannak, akiknek éppen ilyenkor egy kis megtorpanás jön az életében. Nem is olyan könnyű feldolgozni azt, ami történik velünk, az anyaság örömei mellett a terhek is megérkeztek, és sok mindentől pedig búcsút kell mondanunk, vagy legalábbis úgy érezzük. Sokan nem tudják a régi életüket folytatni kisbaba, majd kisgyerek mellett, így nem véletlen, hogy sokan szorulnak segítségre. Ami gyakran csak egy jó beszélgetés, egy kis segítség, voltaképpen nézőpontváltás, hogy picit messzebbről lássunk rá a helyzetünkre. Anyukákat segíteni persze legjobban egy igazi, szintén belevaló anyuka tud. Legalábbis szerintünk. Úgyhogy örömmel mutatunk be nektek egy olyan anyukát, akihez bátran fordulhat, aki úgy érzi, szívesen megosztaná nyűgét-baját egy segítővel. 

Dr. Domokos Katalin vagyok a gyerekzsivaj blog szerzője, anyacoach, 4 gyermekes édesanya.2010. óta itthon vagyok gyermekeimmel, Gergővel és Bencével. Kéthetente velünk vannak a féltestvérek is, így nagycsaládban működünk, a kis bajkeverőtől egészen a kiskamaszig… Drága kislányunkat, Memmét, aki koraszülött és szívbeteg volt, 2015. nyarán tíz hónaposan veszítettük el. A gyerekzsivaj blogot még Emma második szívműtétjére készülve kezdtem el írni, mintegy figyelemelterelő céllal, Memme elvesztése után pedig igazi terápia lett belőle, hogy elkerüljem az összeomlást a tragédiában.

Tavaly márciusban megszületett kisbabánk, aki ismét fiú lett, így Mátéval kiegészülve immár öt fiúval (egyik sem a lerakom – ott marad fajta) igazi olasz család vagyunk, otthonunkban a gyerekzsivaj már egy természetes alapzaj!

Többgyermekes édesanyaként nagyon jól tudom, hogy milyen nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt az életszerepeink között. Örök játszma, hogyan legyen az ember lánya egyszerre jó anya, szerető társ, gondos háziasszony és hogy jusson magára is némi zavartalan ideje. Éppen ezért, az anyai lét mindennapos kihívásait és vívódásait látva kezdtem el foglalkozni az anyacoachinggal, hogy ne csak gyakorló anyaként, hanem szakemberként is tudjak segíteni gyerekzsivajos anyatársaimon.

Több internetes portálon is publikálok (Babanet, Szülők Lapja) és keresem a lehetőséget, hogy ismertebbé tegyem, amivel foglalkozom, mert célom segíteni gyerekzsivajos anyatársaimat.
A coaching manapság divatos dolog, mégis sokan nem tudják mit is takar valójában. Ez egy személyes fejlesztő és segítő tevékenység, az édesanya személyes képességeire és erősségeire koncentrálva segítem őt elakadásai, problémái esetén a továbbjutásban.

Ez nem terápia – mert bár vannak pszichológiai alapjai –  a lelkileg egészséges embereknek segítek, akik elakadtak életük útján, valamely problémával nem tudnak megbirkózni vagy túllendülni a számukra kedvezőtlen, zavaró élethelyzeten. És a lényeg, hogy nem arról szól, hogy megmondom, hogy az adott helyzetben mit tegyen vagy mit ne tegyen az ügyfél. A beszélgetés során kérdésekkel és coaching technikákkal hozzuk felszínre az ügyfél saját megoldásait.

A coaching azonban nem csupán egy beszélgetés, mivel szimulált szituációkon keresztül azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfél (édesanya) a kellemetlen helyzeteket begyakorolja, hogy „élesben” majd könnyebben boldoguljon és a coaching folyamat során kapott házi feladatok is a kitűzött cél felé mozdítják az őt. Úgy látom egyre inkább szükség van az effajta segítő tevékenységre, mert sok nő számára az anyaság épp olyan kihívást jelentő új élethelyzet, mint ahogy azt mondjuk, hogy egy újszülöttnek is minden vicc új.

Időgazdálkodási nehézségek, párkapcsolati elakadások, kommunikáció zavarok, az én-idő gyakran teljes hiánya, a szülés utáni testkép-énkép változások, és számos olyan probléma jelenhet meg ilyenkor, mely bármelyik édesanya számára nehézségeket okozhat, mégis, sokszor tabu beszélni ezekről a nehézségekről, mert az érzik az édesanyák, hogy, rossz anyák akkor, ha nem nyújtanak tökéleteset mindenben.

Jelenleg van egy coaching támogatású ONLINE anyaklubom is, mert szeretném, hogy az olyan vidéken élő anyukák is megtapasztalhassák egy támogató női közösség erejét, akiknek nincs elérhető közelségben (mondjuk minden sarkon…) baba-mama klub, mint Budapesten. (Teszem hozzá, hogy Budapesten is javarészt BABA-mama klubok vannak, és még mindig kevés fókusz helyeződik az anyukákra, az anyaság megélésére és kihívásainak kezelésére).

Idővarázs tréningen és békés önérvényesítés témában (asszertivitás) coaching csoportban nyújtok támogatást anyatársaimnak, emellett természetesen egyéni ügyfelekkel is konzultálok. Főleg skype-on, olykor kisbabák jelenlétében. De ez abszolút belefér, hiszen kisgyermekes anyákkal dolgozom, természetes, ha gyerkőc is van a közelben (bár többnyire megpróbáljuk alvásidőre tenni a konzultációt. Ám nem kell aggódni akkor sem, ha felébred a baba, rugalmasan állok ezekhez a helyzetekhez is!

Személyesen három helyen tartok jelenleg Budapesten rendszeresen anyaklubot a XI. és a XII kerületben.

Emellett szívügyem a koraszülő édesanyák támogatása, hisz magam is koraszülő anyuka vagyok. Az inkubátor mellett állva anno én nem találtam olyan lehetőséget, hogy a kisbaba intenzív ellátása mellett a szülőkkel is foglalkozott volna bárki lelki síkon, ezért végzett coachként felajánlottam a segítségemet a Semmelweis Egyetem 2. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának. A vezetőség nyitott volt a kezdeményezésre, így már több hónapja vezetem a Koraszülő Anyukák Támogató Csoportját a Klinikán. Az éppen bent lévő édesanyák szívesen jönnek beszélgetni egykori sorstársakkal, hogy bátorítást kapjanak. A “régi”, már kórházból kikerült anyukák bevonásával együtt osztjuk meg tapasztalatainkat a még bent lévőkkel. Amennyire tudom, a Klinika visszajelzése szerint Magyarországon nincs máshol ilyen kezdeményezés, nem létezik máshol coaching támogatású csoport koraszülő anyukáknak.

A legszebb élményem az volt eddig a csoportban, amikor egy visszatérő anyuka megszoptatta a kisbabáját… Ha a későbbi szoptatásról beszél egy épp a kórházban fekvő anyukának egy vadidegen szakember, nem biztos, hogy elhiszi, hogy lehetséges korababát anyatejjel táplálni. De úgy, hogy a saját szemével látja ezt egy kora-anyuka, akkor képes lesz HINNI abban, hogy az esetleg éppen még szondán táplált kicsijét egy nap ő is tudja majd szoptatni. Csodálatos felismerés volt ez számomra, ekkor döbbentem rá, mi is az igazi érték ebben a csoportban. És nagyon örülök neki, hogy részese lehetek ezeknek a pillanatoknak.

Ha tehát ti úgy érzitek, hogy bármely okból segítségre van szükségetek, keressétek Domokos Katát bizalommal!