">

Zöldséges tojáskenyér

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




gabirekaKi hitte volna, hogy a misztikusan csengő franciasaláta igazából magyar találmány? Legalábbis így, ezen a néven csak mi nevezzük, máshol a világon a hasonló majonézes és főtt zöldséges étket orosz salátának szokás hívni. Állítólag egyébként úgy keletkezett az első ilyen adag étel, hogy egy előkelő tálalás során a vendégek összekeverték a tálon a dekorációt és jóízűen elfogyasztották. A legenda szerint a szakács először mérges lett, majd maga is elkezdte kikísérletezni a keverést, és ily módon születtek meg a franciasaláta változatai. Ezt a fogást, amit most ajánlunk, a franciasaláta és a főtt tojás keresztezésének is nevezhetnénk, ez bátran asztalunkra kerülhet akár Húsvétkor is, de remek villásreggeli vagy vendégváró vacsora is lehet. A színpompás ételek kedvelőinek ajánljuk, ráadásul tökéletes ötlet, hiszen ezt előre kell elkészíteni, tehát a vendégek vagy a család érkezésekor csak előrántjuk és bezsebeljük a dicséreteket.

 Hozzávalók:

  • 500 g mirelit franciasaláta alap (vagy sárgarépa, zöldborsó, burgonya)
  • 3-4 csemege uborka
  • 6 egész tojás
  • 8-10 evőkanál majonéz
  • 100 g tejföl
  • kevés citromlé
  • mustár
  • só, bors
  • 1-2 dl húsleves alaplé
  • 1 levél zselatin
  • só, bors

A tojásokat keményre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és félretesszük őket. A franciasaláta alapjául szolgáló zöldségeket sós vízben szintén előfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A legegyszerűbb, ha kész alapot használunk, ha nincs kéznél, akkor apróra kockázott sárgarépa, fehérrépa, burgonya és zöldborsó kell hozzá. Egy másik edényben a majonézt elkeverjük a tejföllel, sóval, borssal, kevés citromlével, mustárral ízesítjük. Egy újabb edényben pedig a húsleves alaplében (amit legegyszerűbben leveskockából készíthetünk el) kis lángon folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a zselatinlapot, majd ezt hozzákanalazzuk az ízesített keverékhez, amelyhez hozzáadjuk a már kihűlt zöldségkeveréket is. Egy őzgerinc-formát, vagy egyéb szögletes formát folpackkal kibélelünk, de úgy, hogy kicsit túllógjon a szélein, hogy később a tetejét is be tudjuk takarni. A zöldséges massza felét a formába öntjük, majd egymás után hosszában elhelyezzük a főtt tojásokat benne. A massza másik felével befedjük, majd a folpackkal betakarjuk.

zoldseges tojaskenyer

Legalább 5-6 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap egy tányérra vagy deszkára kiborítjuk, óvatosan lehúzzuk a folpackot róla, és éles késsel felszeleteljük. Akár köretként, akár önálló fogásként remek, és a húsvéti sonka mellé sem utolsó!

Puszi: Réka és Gabi