">

Márton-napi libalámpás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




Vannak jeles napok, amelyek évről évre felidéznek hagyományokat, népszokásokat. Az egyik ilyen legendás nap november 11-e, azaz Márton napja is. Ezt tartották a téli “évnegyed” kezdő napjának, amikor az újbor palackozását és az őszi munkálatok befejezését ünnepelték óriási lakomával. Ilyenkor a hiedelem szerint libát kell enni, mert aki nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. Tartja a népszokás. Persze, van, aki ilyenkor jósolja meg az időjárást, A népi megfigyelések szerint “ha Márton napján lúd a jégen áll, karácsonykor sárban botorkál”. Megint más forrás szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. A gyerekeknek ez az ünnep nem sokat jelent, hiszen nem sokban kötődik hozzájuk, bár vannak népi játékok a számukra, lehet játszani “Gyertek haza, ludaim” játékot, vagy akár tollfújó versenyt is.   De találtunk olyan libáskodást is, amelynek fabrikálásával az ő számukra is kedves lehet a készülődés a liba-napra :-)

Kell hozzá:

  • sajtos doboz
  • pauszpapír
  • liba-mintás szalvéta
  • pöttyös krepp papír
  • alufólia

1. lépés: A sajtos doboz alját és peremét bevonjuk a pöttyös krepp papírral.

2. lépés: A doboz fedelének a tetejét körbevágjuk (snitzerrel), majd a megmaradt peremet is bevonjuk a pöttyös papírral.

3. lépés: A pauszból kivágjuk a kör kerületének megfelelő méretet, és a lámpás magasságához szükségeset. A szalvétából kivágjuk a libákat és felragasztjuk a pauszra.

4. lépés: A doboz belsejébe alufóliát teszünk. Ezután összeragasztjuk a pausz hengert és beleillesztjük a dobozba, bele is ragasztjuk. Ráhúzzuk a felső peremét, felragasztjuk azt is.

Tipp: El lehet készíteni úgy is, hogy növényt rakunk két réteg pauszpapír közé, az is nagyon szépen mutat! Készítési útmutató letölthető itt: Libalámpás.

Kellemes fabrikálást!

Puszi: Réka és Gabi