">

Papírhajó – mindenki gyermekkora

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Bevalljuk, azért mi nem vagyunk annyira elképesztően ügyesek, hogy nagyon bonyolult dolgokba is belevágjunk. Ezért általában olyan ötleteket szoktunk hozni nektek, amiket még mi is játszi könnyedséggel meg tudunk csinálni, de azért mégiscsak ötletes fabrikálnivalók Nyár van, tehát a nyárias témákat gondoltuk végig. Aztán amikor először eszünkbe jutott a papírhajó, szinte egyszerre mondtuk, hogy ugyan már, ezt mindenki meg tudja csinálni, valószínűleg nincs ember, aki ne tudna meghajtogatni egy papírhajót. Úgyhogy éppen ezért kis felmérést, közvélemény kutatást végeztünk a környezetünkben, és képzeljétek el, az derült, ki, hogy 10 emberből 2 nem tudná magától megcsinálni!!! Úgyhogy hajrá, hajrá origami kezdők, most meg lehet tanulni, lehet próbálkozni. De hogy mégis legyen benne valami plusz, valami újdonság, a mi Anyakanyar-hajónkat egy kicsit feldobtuk, kiszíneztük. Ha ezt követitek, ehhez használjatok mindenképpen zsírkrétát, mert az kizárja a nedvességet, így vízre is lehet bocsájtani a kis csónakokat.

Kell hozzá:

  • papír (téglalap alakú)
  • zsírkréta

1. lépés: Vegyük a lapot, úgy hogy a hosszabbik oldala van felénk.

2. lépés: Hajtsuk félbe úgy, hogy az A4-es lapból A5-ös legyen.

3. lépés: Majd még egyszer hajtsuk félbe. Ha ez megvan, akkor az utolsó hajtást nyissuk szét, és fordítsuk a lapot úgy magunk felé, hogy lefelé legyen a „nyitott” vége.

4. lépés: Hajtsuk le a két felső csücsköt, a középső hajtásvonalig, majd jól simítsuk le.

5. lépés: Az alján maradt sávokat hajtsuk fel két oldalra. Majd a csücskeiket, hajtsuk be, hogy illeszkedjenek a háromszög formájához. (Ha itt abbahagyjuk, akkor szuper csákót kapunk :-)

6. lépés: Nyissuk szét a lapot, úgy, hogy rombusz alakja legyen, majd simítsuk le.

7. lépés: Hajtsuk fel a lefelé néző nyitott oldal csücskeit két oldalra, ekkor egy háromszöget kell kapnunk.

8. lépés: Újból nyissuk szét, most fele akkora rombuszt kell kapnunk.

9. lépés: Nyissuk szét a rombusz „szárnyait”, igazgassuk el, és már kész is a papírhajó. Ugye, hogy nem is olyan könnyű? :-)

Extra tipp:

Ha megnézitek az alábbi képeket, láthatjátok, hogy hol kell kiszínezni a hajót ahhoz, hogy ne maradjon fehér egyik látható része sem!

Hajrá hajtogatók, aztán hajókat a vízre, induljon a családi regatta! Készítési útmutató letölthető itt: Papírhajók

Puszi: Gabi és Réka