">

Vitorláshajó parafából

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Van egy jópofa anyag, amelyről sokan nem is tudják, hogy igazából öregedő fák törzseiről lefejthető kéreg. A paratölgy ajándékozza nekünk a parafát, amit leginkább a dugókról ismerünk. A parafa remek tulajdonsága ugyanis, hogy rugalmas, viszont a nedvességet nem engedi át. Így a világban termelt parafa mintegy 60%-ából dugókat készítenek. Könnyű súlya miatt alkalmas horgászúszók és bóják készítésére is, de padlólapként és falburkolatként is használják. Hőszigetelő, hangszigetelő, rezgéscsillapító hatása miatt is közkedvelt. Meg hát egyszerűen szép.

Mitagadás, bennünket is megihletett. Méghozzá egy nyári hangulatú fabrikálásra, még szép! Erre az ötletre lehet mondani, hogy fiúknak is, lányoknak is egyaránt szuper jó szórakozás. Elkészíteni is, utána játszani vele meg még inkább. Az alapok elkészítése után viszont szinte minden a dekorációtól függ. Hiszen ha elkészültek a vitorláshajók, ráültettük a kapitányt, akkor indulhat is a verseny, legyen szó a „Fürdőkád-Kupáról”, a „Duna-Regattáról”, vagy akár a „Mini-Kékszalagról” a Balcsin :-)

Kell hozzá:

  • parafa
  • dekorkés, sniccer
  • fehér vászon
  • hurkapálca
  • cérna
  • ragasztó
  • valamilyen figura

1. lépés: Rajzoljuk meg egy papírra a hajó testét, majd vágjuk ki, három rétegben a parafából. Ha ez megvan, ragasszuk őket össze. A legfelsőt pedig lyukasszuk ki, középen!

2. lépés: Faragjuk ki az árbocrudat egy hurkapálcikából, majd szúrjuk bele a hajótestbe.

3. lépés: Szabjuk ki a vitorlát, majd készítsünk rá filctollal, nyomdával, festékkel olyan mintát, amilyet szeretnénk. Vágjunk két hurkapálcát, olyan méretűt, mint a vitorla alja és teteje, majd ragasszuk rá, tekerjük fel a széleket.

4. lépés: A cérnának vágjunk egy kis rést az árbocrúdon, ahová be tudjuk illeszteni, majd kössük meg a másik két hurkapálca két-két végét. Ettől picit meghajlik a vitorla, olyan mintha belekapna a szél.

5. lépés: Készíts zászlót, mi öntapadós anyagot használtunk, de bármilyen papír megteszi.

6. lépés: Ültesd fel a kapitányt, kezdődhet a verseny :-)

Jó mulatást az elkészítéshez! Útmutató letölthető itt: Vitorláshajók parafából

Puszi: Réka és Gabi