">

Sárkány-mulatság

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Nincs olyan felnőtt, akinek ne fűződne valamilyen élménye a papírsárkányokhoz. Van az a rossz emlék, sokaknak nyilván rettenetes és sírós, amikor a sárkány nem sikerül jól és nem repül. Ennél meg még az a bosszantóbb, ha repül, de fennakad a fán. Amikor viszont minden passzol, és belekap a szél…, na hát az a boldogság tényleg leírhatatlan. Szóval az ember sosem unatkozik, amikor ezekről a papírból, zsinórból és szalagokból készült kis lényekről van szó. A gyerekek is imádják persze, de sokáig még nem tudnak vele futkározni. Olyankor jobb, ha mi, gyereklelkű felnőttek futunk vele, (milyen nagyon jó buli is ez!!!), ők meg csak nézik és nevetnek. Íme, egy egyszerű recept, hogy szép és ügyes sárkányt tudjatok ti is varázsolni otthon az apróságoknak, vagy éppen magatoknak :-), ahogy tetszik!

sarkany

Hozzávalók:

  • vastag hurkapálca
  • vékony, de erős papír
  • ragasztószalag, folyékony ragasztó
  • zsinór
  • szalagok, papírcsíkok
  • két nagy gyöngy

1. lépés: A két hurkapálcát megmérjük, és egymáshoz képest, 60:40 arányban elvágjuk.

2. lépés: Fektessük őket egymásra keresztben, és ragasszuk össze őket folyékony ragasztóval, ha ez megszáradt, akkor a ragasztószalaggal erősítsük meg az illesztést.

3. lépés: A pálcikák végét metsszük be 3 mm mélyen, majd feszítsük ki a keretzsinórt a sárkány szélein.

4. lépés: A keretzsinórt hagyjuk kicsit hosszabbra, hogy a sárkány farkát később majd szalagokkal, masnikkal díszíthessük.  A hosszabb pálcikára kötözzük fel a feszítő zsinórt, amelynek kicsit hosszabbnak kell lennie ennél a tengelynél. Ez a zsinór biztosítja a sárkány mozgását a szélben.

5. lépés: A sárkány keretét fektessük a papírra, rajzoljuk körbe, 2 cm ráhagyással vágjuk ki. Ragasszuk fel, a ráhagyással pedig takarjuk el a zsinórt.

6. lépés: A sárkány arcát kedvünk szerint készítsük el, a díszítő szalagokból is annyit használjunk, amennyit jónak látunk és tetszik.

7. lépés: A röptető zsinór vékony és hosszú legyen, a végét tekerjük fel egy maradék hurkapálcikára, hogy ne gubancolódjon. Tegyünk két gyöngyöt a pálcika végére, így nem tud majd lecsúszni a zsineg.

Itt láthatjátok azt is, milyen volt, amikor mi megőrültünk ezzel a helyes kis sárkánnyal!

Itt pedig egy ajándékdal sárkánykészítéshez Rékától: Sárkány apó

Vidám perceket, jó mulatást!

Puszi: Réka és Gabi