">

Melengető csicseriborsóleves

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




gabi reka csikosSokan idegenkednek a csicseriborsótól, vagy legalábbis keveset tudnak róla. Pedig ezzel a terménnyel igazán érdemes közelebbről is megismerkedni, ahogyan azt már az ókori görögök és rómaiak is tették. A csicseriborsó rendkívül jó fehérjeforrás, így hús pótlására is alkalmas, ráadásul igen gazdag élelmiszerrostokban. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A pektintartalmának köszönhetően az étkezések után elkerülhetjük a gyors vércukorszint-emelkedést, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Sportolóknak és időseknek is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, a fogyókúrázók pedig alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt kedvelhetik. Karotinban és E-vitaminban gazdag.

Középkori sikere után ideje ismét divatba jött a csicseriborsó, előszeretettel használják salátákhoz, készülhet belőle krémes paszta, azaz humusz, egytálételek, lisztként is hasznosítják. Mi egy másik népszerű formáját ajánljuk most, kitűnő melengető levest főzhetünk belőle. Figyelem! Hipermarketekben, keleti boltokban vásárolhatunk csicseriborsó-konzervet, ez már előfőzött állapotban tartalmazza a csicserit, de ha gabonát veszünk, akkor bizony legalább 10-12 órára be kell áztatni felhasználás előtt, különben sosem fog megpuhulni egy egyszerű főzés során.

Hozzávalók:csicseriborso

  • 40 dkg csicseriborsó (vagy egy konzerv)
  • 2 fej hagyma
  • olívaolaj
  • húsleves alaplé
  • só, bors
  • tikka masala fűszerkeverék, curry
  • főzőtejszín (vagy kókusztej)

A csicseriborsót tehát, ha nem konzervet használunk, egy nappal korábban beáztatjuk, majd főzés előtt leöblítjük és leszűrjük. A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk. Kevés olajon elkezdjük pirítani, majd megszórjuk gazdagon tikka masala indiai fűszerkeverékkel. Addig kevergetjük, ameddig a fűszer is kicsit lepirul, és remek illata lesz. Rátesszük a csicseriborsót, összekeverjük, majd felöntjük húsleves alaplével (sietős napokon leveskockából készülhet). A csicseriborsót puhára főzzük, meghintjük még egy jó adag curryvel is, ettől szép színt kap. Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük, néhány kanálnyi csicseriborsó kivételével, ezt majd betétként tesszük a tetejére. Kevés főzőtejszínnel, vagy kókusztejjel krémesíthetjük. Aki tovább szeretné gazdagítani, még egy kis tejfölt a tálaláskor szintén tehet bele, remekül kiegészíti az ízeket.

csicseriborsó leves

Télvégi levesnek is nagyszerű, de szerintünk bármelyik évszakban lehet kedvenc, kicsit keleties, pikáns íze és krémessége miatt. Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi