Az utóbbi időben nagyon sokan lettek a nyers táplálkozás követői. Átállni arra, hogy valóban ne süssünk, főzzünk semmit, egy hosszú folyamat eredménye lehet, és azok, akik már a nyers étkezést a mindennapjaikba bevezették, arra buzdítanak mindenkit, hogy valóban csak szépen, fokozatosan álljanak át erre a speciális táplálkozásra. Számtalan előnye van annak, hogy nem éri hőhatás az alapanyagokat, szerintünk érdemes lenne legalább részben, néhány étkezésnél a nyerskonyha szabályait betartva elkészíteni táplálékunkat.
A nyers zöldség és gyümölcs például, ha összeturmixoljuk, remek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ital lehet reggel. Ami sok-sok energiát ad, lassabban szívódik fel, így a teltségérzetünk is megmarad. Érdemes kipróbálni több változatát is, például a gyömbéres répaturmixot!
Ez az ital például gazdag A-, C-, B1-, B6-vitaminban és káliumforrás is egyben.
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 5 cm-es gyömbér
- 1 közepes alma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 2 dl víz
Elkészítés:
A répákat, az almát és a gyömbért hámozzuk meg. Ha elég jó a turmixunk, akkor a sárgarépát nem feltétlenül kell lereszelni, elég kisebb darabokra felvágni. Ha alaposabban szeretnénk készíteni az italt, akkor reszeljük le a répát és az almát is, ezeket lehet nyugodtan a reszelő nagylyukú részén, a gyömbért pedig szintén reszeljük, de azt azért finomabbra.
A hozzávalókat tegyük turmixgépbe! Kerüljön hozzá a folyadék, pici édesítő, esetleg kókuszolaj. Már kész is vagyunk!
Reggelente a zöld turmix, másnéven zöld smoothie az egyik legegészségesebb dolog, amit ihatunk. Tíz perc alatt elkészül, és akár minden reggel készíthetjük másfajta ízesítéssel. Elsőre persze meg kell szokni a zöld ital látványát, de az íze nagyon finom lesz. Ha kétféle gyümölcs és kétféle zöldség kerül bele, valóban egy rostokban és számtalan vitaminban, ásványi anyagban gazdag tápláló finomsággal indul a nap.
Hozzávalók:
- a zöldség lehet: uborka, szárzeller, brokkoli, spenót, cukkini, saláta, avokádó
- a gyümölcs lehet: banán, bogyós gyümölcs, alma, dinnye, barack, ananász
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 kiskanál nyírfacukor, vagy stevia, vagy juharszirup, vagy agavészirup
- 2 dl víz, kókuszvíz vagy mandulatej
- némi zöldfűszer: petrezselyem, bazsalikom, menta
- esetleg egy késhegynyi gyömbér, vagy pici citromlé
Elkészítés:
A gyümölcsöket és a zöldségeket hámozzuk meg és tegyük turmixgépbe, vagy egy tálba, amiben botmixerrel pürésíthetjük a hozzávalóinkat! A keményebb zöldségnél, gyümölcsnél azért hasznos lehet, ha esetleg előtte lereszeljük, vagy kisebb darabra vágjuk. Kerüljön hozzá némi folyadék, pici édesítő, esetleg zöldfűszer, vagy citromlé és máris kész a reggeli ital. Variáljuk a hozzávalókat kedvünkre!
Puszi: Gabi és Réka