A tél ugyan itt van, de a havazás nem nagyon akar megérkezni. Vagy legalábbis olyan hó, amely hófehér tájat varázsolna elénk, nem akadt mindenhol eddig ezen a télen. Szóval: akkor legalább tányérra varázsoljunk egy olyan csemegét, ami úgy néz ki, mintha behavazódott volna… Nekünk erről álmodozva beugrott egy édesség képe, amelyet egyáltalán nem nagy ügy elkészíteni, úgyhogy akár egy hétköznap délután is bele lehet vágni. Kinézetre persze a megszólalásig hasonlít az egyik közkedvelt hófehér desszertre, de ez a változat sokkal egészségesebb, és voltaképpen finomabb is. A kókusz egy olyan különleges gyümölcs, amelynek minden része felhasználható, és az illata és az íze egyaránt mindenkit elvarázsol és távoli tájak varázsát idézi fel. A kókusz, mint gyümölcs nagyon tápláló, tele van ásványi anyagokkal, B és E vitaminnal, de niacint, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kókusztej kitűnő kalciumforrás, gyerekek, lábadozó betegek, sportolók számára is nagyon ajánlott. A kókusz rostjai kedvezően hatnak a gyomorra, az emésztésre, a kókuszvíz vértisztító, vízhajtó hatású, a kókuszolaj immunerősítő, méregtelenítő, antioxidánsokban rendkívül gazdag. Az alábbi receptbe többféle kókusz is betervezhető, de lehet kedvünkre variálni, ha az alap rendben van, akkor nem tudunk melléfogni.
- 250 g krémes (nem szemcsés) túró
- 1 kis doboz kókusztej (konzerv)
- 1-2 teáskanál kókuszolaj
- 100 g cukor (lehetőleg nád vagy nyírfacukor)
- 50-100 g kókuszreszelék
- natúr egész mandula
Így készül:
A túrót egy tálban krémesre keverjük a cukorral, hozzáadva a kókuszolajat és a kis doboznyi (lehetőleg krémesen sűrű) kókusztejet. A masszából kis golyóbisokat formázunk és mindegyik közepébe elrejtünk egy-egy mandulaszemet. A golyócskákat kókuszreszelékbe forgatjuk és a hűtőbe tesszük. Hűtés után szervírozzuk. Könnyű, egészséges, büntetlen desszert.
No, kipróbáljátok ti is? Hátha a hóesés is megérkezik utána…
Puszi: Gabi és Réka