A sütemények divatja is változik. Régen senki nem eresztette volna el a jó kis tömény csokitortát, a Dobost, meg a Rákóczi-túróst, a franciakrémesről nem is beszélve. Persze ezeket ma is imádjuk (már aki éppen nem diétázik, nem él cukormentesen és gluténmentesen…), de azért a modern kor divatja mindenkihez elért. Talán a nagyvilági hangzás okozza, hogy a New Yorki sajttorta rendkívül népszerű, és egyre több sütibolt vagy cukrászda kínálja már évek óta ezt is, illetve sokan próbálkoznak vele otthon is. Ha emlékeztek esetleg, volt egy ilyen Jóbarátok-epizód, ahol egy eltévedt sajttorta annyira megbabonázta Rachelt és Chandlert, hogy szinte összevesztek azon, hogy ki egyen többet az elcsent finomságból. Lehet, hogy a hihetetlen népszerűséghez ez is hozzátett egy adaggal?
A sajttorta egyébként érdekes műfaj. Eleve van sütés nélküli és sütött változata is, készülhet túróból, mascarponéból, van aki joghurtot is használ hozzá. A klasszikus recept krémsajtot igényel, és nem is akármilyet. Álljon most itt, amit mi már teszteltünk, kipróbáltunk a Chefparade Főzőiskola sütiműhelyében. Hogy citromot vagy lime-ot használunk hozzá, azt variálhatjuk, mi most zöldcitrommal ajánljuk a receptet. Egy szuperkönnyű nyári édesség, persze télen is ugyanolyan finom!
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
- 160 gr zabkeksz
- 60 gr szobahőmérsékletű vaj
- 250 gr Philadelphia krémsajt
- 100 gr porcukor
- 2 tojás
- 1 tojás sárgája
- 50 gr tejszín
- 50 gr tejföl
- 1 lime leve
- ½ citrom héja
- 1 tk keményítő
Egy mozsárban vagy egyéb alkalmas edényben összetörjük a kekszet, majd tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a puha vajjal.
20 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a krém készül. A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgáját is, mindegyiket alaposan elkeverve a krémben. Mehet bele a tejszín, tejföl és a lime leve és a citrom reszelt héja. A végén pedig az egy teáskanálnyi étkezési keményítő.
Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát. A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel. Így megy a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit a tepsi betételekor leveszünk 150 fokra és a tortát kb. 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős. Akkor lesz igazán jó, ha 1 napra hűtőbe tesszük, utána lehet szépen szeletelni majd.
Ahogy látjátok, egyedül a tortaforma becsomagolása és vízbe helyezése a szokatlan momentum az elkészítésben, ettől lesz, hogy a torta igazából szinte inkább “fő” mint sül. Ha a tetejére villával szép mintákat húzunk, úgy fog megsülni, tálalásnál pedig kedvünkre dekorálhatjuk akár citromkarikákkal, akár pedig egy sebtében főzött gyümölcsöntettel. Piros bogyós gyümölcsökből készült öntet a legjobb hozzá, ha nincs már friss a piacon, akkor a fagyasztóból is előkaphatunk egy-két marékkal, hozzá kevés cukor és 10 perc alatt remek öntetet készíthetünk. Jó étvágyat!
Puszi: Gabi és Réka