A céklát érdemes jól megnéznünk magunknak, nekünk nőknek igazi „nyomelem-bomba”, tele vassal, kálciummal, folsavval és A-vitaminnal, nagyszerű antioxidáns, vérképző hatású, gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít az anyagcserében Minden formában érdemes kipróbálnunk és együk olyan gyakran, ahányszor csak tehetjük. Főzhetünk belőle levest, csokoládéval párosítva süthetünk belőle süteményt, ahogy már mi is tanácsoltuk, remek salátaalap, és kitűnő köret, mint sült cékla. Most egy kicsit bizarr színű fogást ajánlunk, amely viszont rendkívül könnyen elkészíthető, és amilyen meglepően hangzik első hallásra, annyira finom. A kezünkre, a ruhánkra, és a céklafőző edényre figyeljünk, a cékla egyetlen rossz tulajdonsága, hogy erősen fog, viszont megéri a küzdelem, mert kitűnő étel lesz az alábbi recept is. És még az a trükkös helyzet is előfordulhat, hogy a zöldségekért nem rajongó gyerekeink is örömmel eszik meg, hiszen olyan káprázatos színe lesz.
- 40 dkg rizs
- 4 nagyobb cékla
- 1 kis fej hagyma
- 20 dkg gomba
- olívaolaj
- só, bors
- húsleves alaplé
- 100 ml főzőtejszín
A céklát alaposan megmossuk, majd héjastól feltesszük főni. Ha kihűlt, akkor óvatosan meghámozzuk, majd apró kockákra felvágjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy edényben olívaolajat hevítünk, megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a rizst, kicsit megkapatjuk, majd felöntjük két és félszeres mennyiségű húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt félig puhára főzzük. Ekkor belekeverjük a főzőtejszínt, és hozzáadjuk az apróra kockázott céklát, majd ezzel további 20 perc alatt fedő alatt puhára pároljuk. Egy kis serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a gombaszeleteket, ezt halmozzuk majd a céklarizottó tetejére. Ízlés szerint fogyasztható egy kevés fetasajttal is a tetején, remek tápláló egytálétel.
Ugye milyen szemet gyönyörködtető fogás? És még finom is, higgyétek el! Ne féljetek kipróbálni!
Puszi: Réka és Gabi