">

Céklát a süteménybe!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Van egy zöldség, amelyet szerintünk sokan nem veszünk elég komolyan. Úgy értem, hogy megesszük a bolti, hagyományos változatát, savanyúságként, vagy magunk készítjük el, de az emberek többsége nem fedezte fel magának eléggé a céklát. Aki viszont egyszer megszereti, az szinte függővé lesz, és nemcsak azért mert a cékla egy nagyszerű antioxidáns, vérképző hatású, gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít az anyagcserében, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz (kalcium, foszfor, vas, nátrium, A,B,C vitaminok), hanem azért is mert számtalan formában készíthető el ízletesen. Több módon főzhetünk belőle remek levest, már mi is ajánlottuk nektek a balzsamecetes sült céklát, mint köretet, nyersen lereszelve friss tormával is kitűnő kísérője lehet húsoknak, almával párosítva, fűszerezve különleges chutney-kat is készíthetünk. És, végül de nem utolsósorban süteménybe is tehetjük, amivel azt is elérhetjük, hogy a céklától idegenkedő családtagok is szó nélkül elfogyasszák. Amire figyelnünk kell: a cékla fog, így ne a legjobb edényünket vegyük elő, és a kezünket illetve a ruhánkat is megfoghatja, úgyhogy bánjunk vele óvatosan! Az eredmény viszont magáért fog beszélni!

Céklás csokis süti

Hozzávalók:

  • ½ kg cékla
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsoki

A céklát alaposan megmossuk, és héjastól feltesszük főni. Puhára főzzük, ha kihűlt, meghámozzuk. A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni, és a céklával együtt botmixerrel krémesre pépesítjük. A tojásokat a cukorral és vaníliakivonattal habosra keverjük. Ehhez adjuk a vajas céklapürét. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőporral, hozzáadjuk a sót és a kakaóport, majd ez is mehet a masszához. Az étcsokit apró darabokra vágjuk, vagy lereszeljük és a végén azt is hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírral kibélelt formába tesszük, ízlés szerint lehet muffint is sütni, vagy ha szögletes tepsibe kerül, akkor kockákra szeletelhetjük. Sütési idő nagyjából 60 perc, 180 fokra előmelegített sütőben.

Különleges édesség készülhet így a családi asztalra, és ami a nagyszerű benne, a céklának köszönhetően ez a süti napokig nem szárad ki és ugyanolyan friss és finom marad. Már ha nem pusztítja el nagyon gyorsan az éhes banda, ahogy az nálunk legutóbb megtörtént. Szóval ne féljetek a céklától, süteménybe vele! Recept letölthető itt!

Puszi: Gabi és Réka