">

Így könnyebb nyelvtant tanulni!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




A magyar nyelv nem könnyű. Nekünk persze úgy tűnik, hogy igen, hiszen születésünktől kezdve használjuk, gyűrjük, ezen a nyelven tudjuk kifejezni gondolatainkat, érzéseinket, vágyainkat. De vajon mindig helyesen, pontosan, szabatosan tesszük ezt? Na, ez már egyáltalán nem biztos. Az iskolai oktatás során a magyar nyelvtani követelmények szigorúak, de talán nem eléggé. Különben nem találkoznánk olyan sok, még felnőtt(ebb) korában is pongyolán fogalmazó, rosszul helyesíró emberrel. Szomorú tény, de ez az igazság. 

Nem kérdés, hogy más a beszélt és az írott nyelv. Ami az egyikben elegendő, az a másikban bizony kevés. De ezen felül az is probléma, hogy az általános iskolában nagyon alacsony óraszámban foglalkoznak a gyerekek a magyar nyelvtannal, így igazából a szülő felelőssége ez is, hogy iskolán kívül még legyen kedve a gyereknek ezzel foglalkozni. Természetesen sok-sok írás és olvasás gyakorlattal is el lehetne érni a célt, de nem nagyon reális, hogy a gyerek a fárasztó iskolai napjai után további 1-2 órát nyelvtan gyakorlással töltsön. Ezt sokkal élvezetesebben is el lehet érni, ehhez van egy remek tippünk. 

 

Nemrég már bemutattuk nektek a Tantaki oktatóprogram-családot, amelyet egészen szuper dolognak tartunk. A Tantaki célja, hogy a tanulás könnyedebb, élményalapú és örömteli legyen, már az iskolára készülődőktől kezdődően minden korosztálynak kínál tananyagot, egészen a középiskolás korig. Sőt, halkan súgjuk, azt az oktatóprogramot, amelyet most javaslunk, akár a felnőttek is nyugodtan átismételhetik a gyerekkel együtt, kivéve, ha valóban 100 %-ig biztosak a nyelvtani tudásukban. Tehát 10 éves kortól akár 99 éves korig ajánlott. 

A magyar nyelvtan alapjai című  tananyag logikusan és egyszerűen tanítja meg a magyar nyelvtan szabályait, majd interaktív és szórakoztató feladatokon keresztül segít gyakoroltatni a típusfeladatokat és ellenőrizni a megszerzett tudást. A tananyag logikus sorrendben követi a nyelvtan fő témáit: végigveszi az ABC-től indulva a szótagolás, hasonulás, elválasztás kérdéseit, a szófajok, mondatrészek, összetett mondatok, mondatrendek fajtáit, de nem maradnak ki a ragok, toldalékok, igeidők, szóösszetételek sem. Szóval minden, aminek igazából automatikusan kell eszünkbe jutnia, nem csupán akkor, amikor beszélünk, hanem akkor is, amikor helyesen kell írnunk. 

És hogy miként működik a program? Ki kell választani azt a témakört, amit gyakorolni szeretnétek, vagy ahol hiányosság mutatkozik a gyermeknél.  Hallgassátok meg többször az adott részhez tartozó tananyagot, majd teszteljétek le a megszerzett tudást a felmérő feladatsorok segítségével. Összesen 1030 feladatot tartalmaz az oktatóanyag, biztosan évekig hasznos segítőtársa lesz a magyar nyelvtan tanulásában és alkalmazásában.

Itt találtok egy kis bemutatót róla: DEMO

És hát még valami, ami nagyon fontos… A magyar nyelvtan ismerete nem csak azért fontos, mert ez az anyanyelvünk, hanem azért is, mert idegen nyelvet sem lehet hatékonyan tanulni a nyelvtani szabályok ismerete nélkül. Úgyhogy nem kérdés, hogy ha valamiért hadilábon áll a gyerek a magyar nyelvvel, akkor érdemes beszerezni ezt az oktatócsomagot

Fontos tudni: az összes Tantaki-program csak számítógépen nyitható meg, DVD-lejátszón nem! Természetesen letölthető a gépre, így közvetlenül onnan is alkalmazható, valószínűleg gyorsabban is működik így a betöltés. A technkai specifikációról itt tudhattok meg többet: http://www.tantaki.hu/gyik2