">

Fizessünk kevesebbet a klímáért!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




A nyári hőségben sokunk dilemmája, hogy habár előszeretettel hűtjük otthonukat légkondicionálóval, az ezzel járó extra költségekkel már igencsak hadilábon állunk. Ez különösen nagy probléma a fővárosban, ahol a rengeteg beton és fém csak tovább fokozza a napi és éjszakai hőmérsékletet. Ilyenkor általában egy hatékonyabb rendszer telepítése a legjobb hosszútávú megoldás, azonban a legtöbb klímaszerelő Budapest környékén meglehetősen elfoglalt az év legforróbb időszakában.

Ha tehát még nem sikerült időpontot egyeztetni egy szakemberrel, vagy szimplán nem állunk készen rá, hogy hatékonyabbra cseréljük meglévő klímaberendezésünket, akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat!

Szereljünk fel egy programozható termosztátot!

Bizonyára szívesebben hagynánk néhány fokkal melegebben otthonunk levegőjét, ha ezzel komolyabb összegeket spórolhatnánk meg a nyári hónapok során. Minél magasabb hőmérsékletet állítunk be rajta, annál kevesebb energiát fogyaszt majd a légkondicionáló, hogy megtartsa a kívánt körülményeket. A probléma csak az, hogy az ember nem nyomkodhatja ehhez félóránként a klíma távirányítóját.

Egy okos, vagy programozható termosztát segítségével beállíthatjuk a klímaberendezést, hogy milyen hőmérsékletekre törekedjen a nappali, illetve az éjszakai órákban a lehető leggazdaságosabb működéssel.

Csak akkor használjuk a mennyezeti ventilátort, ha az adott szobában tartózkodunk

A mennyezeti ventilátorok kevesebb áramot fogyasztanak, mint a légkondicionáló berendezések, azonban nem éri meg őket akkor bekapcsolva hagyni, amikor épp nem tartózkodunk alattuk. Ezek a készülékek ugyanis csupán forgatni képesek a levegőt, de nem hűtik le azt. A ventilátorok alatt csak azért érezzük hűvösebbnek a levegőt, mert olyan, mintha enyhe szellőként fújná a bőrünket. Ha viszont nincs senki a szobában, akkor önmagukban semmit sem érnek.

Tartsuk tisztán berendezésünket!

A klímákban található szűrők rendszeres tisztítása vagy cseréje nagyon fontos feladat, amit nem szabad elhanyagolni. Ha a szűrő eldugul, a klímának jobban kell majd erőlködnie (azaz több áramot kell fogyasztania), hogy lehűthesse a szoba levegőjét. Mi több, az eldugult szűrők nem képesek megtisztítani a szobában forgatott levegőt, ami különösen az asztmával és más légúti problémákkal élők számára jelenthet súlyos problémákat.

Ismerkedjünk meg tehát klímánkkal és derítsük ki, hogy mosható, vagy cserélhető szűrőket használ-e a berendezés. Szintén fontos a kültéri egység tisztán tartása, hiszen minél több idegen tárgy és szennyeződés korlátozza a rendszer működését, annál kevésbé lesz hatékony.

Sötétítsük be szobánkat!

Habár nyáron mindenki élvezi a sokáig tartó, ragyogó napsütést, első sorban általában a Nap sugarai felelősek az otthonok felmelegedéséért is. Ez főleg a déli és nyugati fekvésű szobákat érinti, ahol a hőmérséklet a közvetlen napfénynek köszönhetően sokkal magasabb lehet, mint a ház többi oldalán.

Ha tehetjük, sötétítsük be ezeket a szobákat a nappali órákban, és akadályozzuk meg, hogy a napfény nagy része bejusson a négy fal közé. Engedjük le a redőnyt, húzzuk be a sötétítőfüggönyt, vagy telepítsük napvédő fóliát ablakaira.

Ellenőrizzük a nyílászárókat!

Éppen úgy, ahogy egy szobát nehezebb felfűteni a téli hónapok során, ha nincs megfelelően szigetelve, a nyári időszakban is problémát jelenthet a helység lehűtése, ha az ajtók és ablakok nem zárnak rendesen.

Ellenőrizzük tehát  a nyílászárókat, és szüntessünk meg minden olyan rést, repedést és egyéb problémát, ahol a hő behatolhat otthonunkba. Ha most elvégezzük ezeket a munkálatokat, akkor a téli szezon is kíméletesebb lesz a pénztárcánkkal.

Változtassunk étrendünkön!

A különböző konyhai berendezések (főleg a tűzhely) rengeteg hőt termelnek használatuk közben. Persze ezekre az eszközökre nyáron is szükség van, mégis sokat segíthet, ha egy-egy étkezés alkalmával olyan hideg ételeket fogyasztunk, amelyeket nem kell megfőzni vagy megsütni. A hűtött ételek melegítésére érdemes továbbá mikrót használni, ami jóval kevesebb hőt termel, mint egy tűzhely.

Egy másik opció ilyenkor a szabadban elkészíteni kedvenc fogásainkat, például bográcsban.