A finomított cukorral sokan írták már, hogy ha lehet kerüljük, és én is erre szeretném most külön is felhívni a figyelmeteket. A tudatosság a lényeg, hogy ha tudatosan kerültök bizonyos alapanyagokat, nem kell sokat, tényleg csak néhányról van szó, akkor jobb lesz az életminőségetek. A cukor glikémiás indexe nagy, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy feldolgozzuk, sok energiát von el a szervezettől, mert megterheli a hasnyálmirigyet, az ereket, a veséket. Olyan magas az energiatartalma, hogy annyi energiára a szervezetünknek nincs is szüksége, így csak felhalmozzuk és zsírt csinálunk belőle.
Így működünk:
Túl sok cukrot viszünk be, ezzel a hasnyálmirigy működése is túlzott lesz. Több inzulin termelődik, az inzulin pedig kivonja az összes cukrot a vérünkből. De a szervezet nem lesz képes felhasználni ezt a megnövekedett energiát, raktároz, és ezért csinál belőle zsírpárnát. Miután a vérből kivonta a szervezetünk az összes cukrot, leesik a vércukorszintünk, ami fáradékonysággal és szédüléssel jár, sőt, hamarosan újabb éhségérzettel párosul
Én melaszos barnacukorral vagy xilittel váltom ki a cukrot. Ezeknek az energiatartalma is megfelelő és a glikémiás indexük is alacsony.
Szólok, hogy ez a bejegyzés nem a fogyókúrázók miatt született. A cukorról nem azért jó leszokni, hogy fogyjunk. A megnövekedett inzulin gátolja bizonyos anyagok felszívódását és emésztést segítő baktériumok szaporodását is. Én ezért is hagytam el. Ha valaki fogyni szeretne, akkor nem mindegy az sem, hogy mivel helyettesít. Mert például a méz ugyan már egészséges, és ásványi anyagokat tartalmaz, nem javasolt azoknál, akik fogyni szeretnének. Úgyhogy én azt javaslom, amikor elhagyjátok a cukrot az étkezésetekből, gondoljátok végig, mi ezzel a célotok, mert ennek megfelelően tudjátok pótolni hol ezzel, hol azzal ezt az élelmiszert.
Két cukormentes édesség tőlem:
Kekszszalámi
Hozzávalók:
- 40 dkg háztartási keksz – én tönkölybúzásat szoktam venni, amire rá van írva, hogy cukorstop
- 0,25 l tej (rizstej, vagy zabtej)
- 3 ek bio kakaópor
- 3 ek xilit
- 3 ek kókuszreszelék
- 150 gr mazsola
- 2 ek növényi zsiradék – mi most kókuszvajat, vagy kókuszzsiradékot használunk
Elkészítés:
Sodrófával darabosra töröm a kekszet. A többi hozzávalót összefőzöm addig, amíg a mazsola jól meg nem szívja magát. Ráöntöm a keveréket a kekszre, és egy gyúrható masszát kapok belőle. Inkább folyós legyen, mint száraz az állaga. Egy follpack darabra teszem rá, összehengergetem, bekerül a hűtőbe és másnapra lesz finom. Amikor jól összeértek az ízek, akkor vágható is, tényleg épp úgy, mintha szalámi lenne. Ezt hívjuk mi otthon kekszszaláminak.
Hozzávalók:
- Korpovit keksz
- 1 kg alma
- citrom
- pici xilit
- 2 csomag vaníliás puding
Elkészítés:
Lapjával leteszem egy magasabb falú jénai tálba a Korpovit kekszet. Az almát lereszelem, citromot és pici xilitet teszek még rá. Nem nyomkodom ki! Ez fontos!!! Ebbe a masszába teszek két csomag vaníliás pudingport, és összefőzöm az alapanyagokat. Egy kenhető, szép masszát kell, hogy kapjunk, amit olyan másfél centiméter magasan kell a kekszekre halmozni. A tetejét ismét keksszel borítom és ha igazán cifrázni szeretném, akkor biocsokit olvasztok a tetejére. Mi úgy szoktuk porciózni, ahogy a kekszek adják magukat.
Próbáljátok ki ezeket a fincsi édességeket. Nem kell hozzá cukor, mégis imádnivaló édességek lesznek!
Puszi: Gabi