">

A globális egészségért küzd az idei Alvás Világnapja

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Március 15. Magyarországon egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, sok hagyománnyal és érzelemmel. Az idei évben viszont erre a napra esik egy olyan különleges nap, amelyet 2008 óta jegyeznek, s amely alkalmából a világon többszáz szervezet hívja fel egyidőben a figyelmet. A World Sleep Day, azaz az alvás világnapjának célja az alvás fontosságának hangsúlyozása, az alvászavarok kezelési módjainak bemutatása, valamint a tudatos alvás és a hozzá kapcsolódó egészséges életmód, egészséges alvási szokások népszerűsítése. A World Sleep Society szervezésében elindult kezdeményezéshez évről évre nagyon sok alvásegészségügyi szakember csatlakozott, előadások, workshopok, edukációs programok, interjúk, konferenciák létrehozásával.

A 2024-es év témája: Alvásegyenlőség a globális egészségért.

Az alvás létfontosságú egy egészséges élethez, és mindenkinek joga van a megfelelő minőségű alváshoz, társadalmi és gazdasági helyzettől, földrajzi és környezeti feltételektől függetlenül. A különböző országok társadalmi struktúrái, a közösségi és interperszonális szokások, valamint sok esetben az egyéni hiedelmek és viselkedésmódok azonban mérhető különbségeket mutatnak az alvás egészségében a világon, ami további egészségügyi egyenlőtlenségekhez vezet.

„Az alvás világnapjának alapítói úgy vélik, hogy ez is egy olyan fontos ügy, amelyről alvás-egészségügyi szakemberek segítségével minél több civil embernek is érdemes tudnia” – hangsúlyozza Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központ ügyvezetője. – „Ezért szeretnék, hogy világszerte minél több beszélgetés és figyelemfelhívás szülessen az alvással kapcsolatban, rámutatva arra, hogy a jó és egészséges alvás az általános egészségi állapotokhoz is jelentősen hozzájárul.”

A World Sleep Society a 2024-es Alvás Világnapját arra használja fel, hogy megünnepelje az egészséges alvást és annak átalakító erejét, amelyet az ember életére gyakorolhat.

„Az Alvás Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy egyesítsük az alvástudatosság, az oktatás, a tájékoztatás és a közösségi szerepvállalás terén tett erőfeszítéseket, amelyek az alvási egyenlőtlenségek csökkentésén és az egészséges alváshoz való méltányos hozzáférés biztosítása érdekében dolgoznak mindenki számára” – hangsúlyozza Dr. Lourdes DelRosso, az Alvás Világnapjának társelnöke.

A 2024-es világnapnak 3 fontos kulcsüzenete van.

  1. Az alvás elengedhetetlen az egészséghez.
  • Az alvás az egészség kritikus pillére, akárcsak a táplálkozás és a fizikai aktivitás, segít a régi sejtek újrahasznosításában, valamint testünk és energiaszintünk fenntartásában
  • Az alvás segíti a memóriát és a tanulást, támogatja az agy egészségét, az agy egészsége pedig az alvást
  • Az alvás segít az immunrendszernek a baktériumok és vírusok eltávolításában, támogatja az immunrendszer egészségét, az immunrendszer pedig az alvást

A rossz alvás viszont számos jelentős hatással lehet az emberi egészségre, összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, a koszorúér és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Csökkentheti az immunválaszt, és nagyobb érzékenységet eredményezhet a fertőzésekre, amelyek tovább rontják az alvás minőségét. Bizonyos alvászavarok, mint például az obstruktív alvási apnoe és a gyors szemmozgásos alvási viselkedészavar kognitív károsodással, demenciával, a görcsrohamok kockázatával  és a stroke fokozott kockázatával társulnak. A rossz alvás csökkent reakcióidőt, ítélőképesség romlását és az alkoholmérgezéshez hasonló hatású kognitív károsodást eredményezhet.