">

A társasjátékok nem mennek ki a divatból

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Hiába lesz világunk egyre inkább digitalizált, a hagyományos táblás játékok, kártyajátékok és klasszikus társasjátékok reneszánszukat élik, sőt, még az is lehet, hogy soha ki sem mentek a divatból. Elég egy gyors kutatás és máris láthatjuk, hogy a Google böngésző keresőjébe egyre többen írják be a társasjáték szót, sőt ez a tendencia karácsony környékére még inkább jellemző. A hagyományos – hívjuk így „analóg” – játékipar talán összes termékére az év utolsó hányadában kétszer annyian keresnek. Ez is mutatja, hogy valami tényleg örök. Örömteli hír az is, hogy számtalan elemzés szerint a társasjátékok iránti kereslet éves szinten 20%-kal folyamatosan nő. Nem csoda, hogy egyre több számítógépes játéknak készítik el a táblásjáték verzióját is, a digitális játékok beköltöznek a nappalik és étkezők asztalaira is, bizonyítva, hogy az igazi dolgok iránt még mindig van kereslet és igény.

Hány kütyü van a kezünkben és a környezetünkben egy nap? Tévék, monitorok, laptopok, tabletek, okostelefonok. Mi lenne, ha egy kicsit kikapcsolnánk ezeket és csak együtt lennénk, mint régen? A társasjátékozás remek lehetőség arra, hogy egy család összejöjjön és valamit együtt, valami különlegeset csináljon. Az, hogy még közben jól is szórakozunk, külön jutalom lesz.

Nézzünk néhány tuti tippet (a Játéktenger webáruházban néztünk körül, ahol minden korosztály számára van bőven ajánlat).

Vannak ugyebár olyan játékok, amelyeknek minden családban érdemes ott lennie: ilyen az Activity, amelyik az eredeti változat mellett Junior, Irkafirka, Family Classic, Club Edition, sőt még óvodás változatban is kapható. A másik nagy klasszikus a Scrabble, amelyik éppen idén 70 éves, így az Original és a Junior kiadás mellett egy különleges fekete-arany jubileumi kiadás is készült belőle. Az angolul tanulók számára pedig remek választás a szórakoztató szórakosgató angol változata is. 

Gazdálkodj okosan játékon nevelkedett szülők fix választása a Monopoly, ennek ma már számos, gyerekekhez közelítő változata is kapható, akár Jégvarázsos vagy Star Wars verziót is választhatunk a klasszikus, vagy a nehezített tőzsdei kihívások mellett.

Nagy kedvencek azok a játékok is, amelyeket könnyű magunkkal vinni, így a kis kerek fémdobozban rejlő Tripolo, vagy a folyamatosan új változatokkal bővülő Grabolo mellett érdemes kipróbálni a Keetoo vagy az Out-Side-in játékokat is. Ezek bárhol könnyedén előkaphatók, majd visszacsomagolhatóak, és a felnőttek számára ugyanolyan jó szórakozást és játékélményt adhatnak. 

Már szinte klasszikus kedvenc a BrainBox, amely egy szuper fejtörő, és számtalan témakörben választható, a gyerekek érdeklődésének köszönhetően. A homokóra lepergéséig van idő memorizálni a kártyát, utána pedig a másik játékos annyit kérdez, amennyit dobókockával dobtunk. Remek kihívás az agynak, sokáig és jól játszható játék. 

A családi társasjátékok között nagyon sok olyan választás van, amely egyszerre növeli a koncentrálóképességet és szórakoztat, sőt még kooperatív magatartásra is nevel. Persze egy kis egészséges versengés nem árt! A gyors gondolkodást igénylő 5 másodperc, 3 válasz, a szintén bekiabálós beelőzésre buzdító Szamárpad, vagy a játékostársra rálicitáló Bizonyítsd be! mind kedvenc lehet. Csakúgy, mint a Zingo, a gyors szórakoztató  párosító játék. 

Aki pedig szívesebben kalandozik képzeletben egy társasjátékban különlegesebb környezetbe, az például akár a görög szigeteken, akár az inka telepesek között is barangolhat, például a Santorini, vagy a Catan játékokban. De a sor még hosszú, a választék óriási, egy a lényeg: a társasjáték varázsa az egyik legfontosabb, amit megőrizhetünk még ebben a felgyorsult világban, magunknak és a gyerekeinknek. Ne mulasszuk el!