">

Adventi naptár – másképp

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_piros1Ahogy közeledik az advent ideje, előkerül a gondolat, mi legyen idén az adventi naptárral. Ha van valami féltve őrizgetett darab, akár textilből, akár fából, amelynek a kis zsebei, vagy dobozkái évről évre áhítják a napi ajándékokat, akkor jó, nem is biztos, hogy érdemes tovább olvasnotok. Persze olyan is lehet, amit mi magunk is képviselünk, hogy mint ahogyan minden év más és más, legyen minden év adventi kalendáriuma is más és más a gyerekek számára is. Sokan vannak akik megoldják ezt a dolgot egy egyszerű csoki-kalendárium megvásárlásával is, ez az igazi 2 in 1 megoldás, tehát nem kell törni a fejünket, hogy mi kerüljön az egyes napok alá. Szerintünk jobb az, ha mi töltjük meg azt a bizonyos naptárt, már csak azért is, mert így kerülhetnek bele egészségesebb csemegék is. Dió, mogyoró, aszalt gyümölcs, mandarin. Nem vagyunk csokiellenesek, még szép, hogy nem, de a napi csokievés talán nem a legjobb, amit egy amúgy is édességekkel teletömött december esetén javasolhatunk.

Ha nekilátunk, az első kérdés, hogy mennyi időnk és mennyi pénzünk van rá :-) Ha sok, akkor lehet kitalálni bármilyen vad dolgot. Például varrhatunk karácsonyi mintás anyagból apró zsákokat, ha pénzt szánunk rá többet, akkor például vehetünk kreatív boltban apró fémvödröket, vagy fadobozokat, és azokat számozhatjuk meg. Lehet olyan adventi naptárt is készíteni, amely igazából nem is ajándékokat rejt, hanem mondjuk csak családi fotókat, és azoknak örülhetünk minden nap, visszaszámolva, hogy hány nap van még karácsonyig. De azt gondoljuk, hogy gyerekes családban azért mégiscsak az apró meglepik léte a lényeg, úgyhogy ezúttal most egy gazdaságos megoldást javasolunk. Az, hogy gyorsan elkészíthető, azért nem teljesen igaz, mert egy-két órát simán el lehet pepecselni a dologgal.

Kell hozzá:adventi naptar maskepp

  • színes, fényes, kétoldalas papírok
  • ragasztó
  • olló
  • apró gyöngyök
  • cérna, vékony zsinór
  • mini pötty matrica
  • filctoll
  • faág
  • üvegváza
  • dekoráció, pl. gyöngysor

Így készül: 

Szabunk egy sablont, egy félkör palástot, és a különböző színű fényes, karácsonyi csomagolópapírokból tölcséreket hajtogatunk. Mérjétek meg, legyen akkora, hogy egy apró csoki, egy-két szem dió, mogyoró, kis mandarin beleférjen. Ne legyen túl kicsi, de túl nagy sem. Ragasztóval rögzítjük. Pötty alakú piros matricákat ragasztottunk rá, ezekre írtuk filctollal a számokat. A nagy lelkesedésben nálunk 25 lett végül, ezt csak a számozásnál vettük észre… :-) Az elkészült, megszámozott tölcsérek felső részére egy apró gyönggyel varrjuk rá az akasztókat, amellyel majd felaggatjuk őket. Séta közben szereztünk a parkban egy ágas-bogas faágat, hiszen ilyenkor még sajnos nincs fenyőág a piacon, de ha tudtok szerezni, annál jobb. Ha van valami alkalmas szárazvirág dekorációtok otthon, arra is lehet aggatni. A lényeg, hogy egy vázába, vagy üvegbe kerüljön be, és azt meg díszítsük valamivel. Nekünk most egy karácsonyi gyöngygirland került a kezünkbe, abból vágtunk le egy masnira való anyagot és azt kanyarítottuk az üveg nyaka köré. Ha több időtök van, akár üvegfestékkel is lehet díszíteni, vagy bármi más apró dekorációs elemmel fel lehet dobni a sima üveget vagy vázát is.

Azt írtuk, ezt egyszerű elkészíteni. Azért szánjatok rá egy-két órát, mert piszmogós, de tudjátok, ez az a jófajta piszmogás, amikor az ember érzi, hogy már tényleg nagyon közel van az ünnep. Hajrá mindenkinek, vasárnapra még elkészülhet!

Puszi: Réka és Gabi