">

Aludjunk malomban!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Aludjunk malomban, igyunk forrásvizet és építsünk darázsgarázst, meg süniházat! Kipróbáltuk a Bozsoki Malomportát!

Falusi turizmus, stílusos vidéki szálláshely, erdőszéli romantikus kúria. Feléledt a belföldi turizmus, egyre több jó hely van Magyarországon is, ahol otthonosan érezhetjük magunkat, és olyan vendéglátásban lehet részünk, amit egy személytelen szállodában soha nem tapasztalnánk meg. A Bozsoki Malomporta azért volt egy fantasztikus felfedezésünk, mert magában hordoz egy sor olyan, számunkra fontos dolgot, ami miatt tényleg szívesen ajánlunk egy helyet. A Malomporta háziasszonyával, Zitával összegyűjtjük a 10+1 legfontosabb okot, amiért mindenkinek el kell látogatni Bozsokra, hogy kipróbálja, milyen a vendéglátás amikor csupaszív emberek álmodják meg.

Bozsok (8)

  1. Mert ahogy a Bozsoki Malomporta meséje kezdődik, lányregénybe illő

Három évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor fiatal párként Zita és férje, Béla a környéken biciklizett. Szerelem volt első látásra: a csörgedező patak, a Sibrik kastélykert árnyas fái, az aprócska falu magával ragadó bája. Elhatározták, hogy visszatérnek, és évről évre erősödött bennük a vágy, hogy gyökeret eresszenek itt. Így esett választásuk a falu határában álló régi, nem működő vízimalomra, ami egykoron Bozsok népszerű közösségi színtere volt. „Sokéves munkánk és odaadó segítőink, illetve helyi mesterek keze által kelt új életre a malom” – meséli Zita. „Tágas, modern, mégis népies hangulatú apartmanokat alakítottunk ki. Amikor úgy döntöttünk, hogy új életet lehelünk az ódon malomépület vaskos falaiba, egyértelmű szándékunk volt, hogy a bozsoki közösségi élet újra felfedezett helyszíne legyen a Malomporta hagyományőrző és kulturális programjaival, valamint olyan szálláshely,
ahol több család tud úgy együtt nyaralni, hogy mindenkinek megvan a saját kis fészke.”

  1. Mert a szobák elnevezése már önmagában is elvarázsol

Molnár Mester, Mézes hetes, Lisztes-lak, Őrlős-hajlék, Kisinas-zug, Szitapadlás, Csimbi-ház.

„A Malomporta apartmanjait mind a molnármesterséghez kötődő nevekkel láttuk el, hogy ezzel is tiszteletünket fejezzük ki e szép szakma előtt, mely évszázadokon át a természet erejét békésen felhasználva gondoskodott az asztalra kerülő kenyér legfontosabb hozzávalójáról: a lisztről.”

Bozsok (9)

  1. Mert a reggelihez felszolgált ételeket mind a környéknek köszönhetjük

A Malomporta friss, feldolgozott húskészítményei bizony nem a hűtőpultból, hanem a 4 hektáros állatfarmunkról származnak: „A majorban szabadtartásban élő malacoknak, gyimesi és hortobágyi racka juhoknak a lehető legtermészetesebb körülményeket biztosítjuk, hogy egészségesen és boldogan élhessenek, és így igazán tiszta élelmiszert tehessünk vendégeink asztalára. Az állatfarm negyed óra könnyű sétával érhető el a Malomból.” Emellett a reggelizőasztalra rendszerint a saját biokertben termelt zöldségek, gyümölcsök, valamint fűszer- és gyógynövények kerülnek frissen vagy feldolgozott finomságok formájában. „Persze a nap érlelte, zamatos ízű zöldségfélék termeléséhez emberi kezek szorgalmas munkájára van szükség, ezért nagy örömmel vesszük, ha vendégeink velünk együtt részt vesznek kertünk szakszerű gondozásában. Itt kicsiknek és nagyoknak is lehetőségük nyílik megismerni a hagyományos, konyhakerti növénytermesztés megannyi munkafázisát” – buzdít mindenkit a kertészkedésre Zita, és még egy további titokba is beavat: „A biokertben a kártevők és a betegségek elleni védekezés legkézenfekvőbb módja, hogy a természeteshez közeli növénytársításokat alakítunk ki, illetve fenntartjuk a gazdag rovar- és talajéletet, valamint élőhelyet biztosítunk a kisemlősöknek is. Ennek érdekében minden fortélyt bevetünk, hogy odacsaljuk és ott tartsuk hasznos segítőinket, így egész évben barkácsoljuk a különböző darázsgarázsokat, sünházikókat, madárodúkat az ügyes kezű kisfiúk, kislányok legnagyobb örömére.”

  1. Mert van Pajtamozi

Ha a vendégek elegen összegyűlnek, olykor moziestet rendeznek kicsiknek vagy éppen a nagyoknak. „Ilyenkor beüzemeljük a vetítővásznat, a projektort, a hangszórókat és kényelmes moziteremmé varázsoljuk a Pajtát.” – meséli Zita „Természetesen csak jó filmeket vetítünk, melyek közben kifejezetten ajánlott kacagni, könnyezni, szívet és egymást melengetni.”

  1. Mert a gyereknek testközelből lehet élménye az állatgondozással kapcsolatban

A gyerekek számára érdekes program a Malomporta szelíd állatainak megfigyelése, közelebbi megismerése, simogatása, valamint etetése. A csemeték naprakész információkat szerezhetnek az itt élő állatok viselkedéséről, szokásairól, fejlődéséről és táplálkozásáról, így könnyebben megértik és megérzik az itt nevelkedő, boldog jószágok életének bevégeztével házilag előállított és az antibiotikumos, ketreces “húsgyárból” kikerülő élelmiszerek közötti különbséget.

Bozsok (6)

  1. Mert egy több mint 100 éves malom épületét alakították át szálláshellyé, aminek a hangulata egész más, mint egy tegnap még ott sem volt házé

Hajdanán Bozsokon a patak partján két vízimalom is várta a helyi földműveseket, akik lisztté őröltették hozott gabonájukat. Napjainkban már csak a jelenlegi Malomporta épülete, a bozsoki felső malom emlékeztet ezekre az időkre. A 19. század második felében a felső malom a Sibrik uradalomhoz tartozott. Tulajdonosa, Sibrik Sándor kiadta bérlőnek, vagy ahogy akkoriban mondták: árendába. Sibrik Sándor 1879-ben bírói bizonyítványt is kapott a malomról, amely igazolja, hogy a malomépület ezen a helyen “ember emlékezet óta fenn áll”.

Zita és Béla az átépítést igyekeztek úgy végezni, hogy a legkevésbé alakítsák át a malomépület hagyományos szerkezetét, amellett, hogy teljes körű modernizálásra is törekedtek a házigazdák, hogy megszüntessék például a falak vizesedését. Ennek ugyanis az volt az oka, hogy az épület alatt számos kis vízforrás fakad, amelyek folyamatosan mossák alulról az épületalapot. „Ezeket szakszerűen elvezettük a helyi patakba.” – emlékszik vissza Zita. „A felújítás során a föld alatt több régi malomkövet is találtunk, ezeket mind jól látható helyre beépítettük, ezzel is emléket állítva az épület eredeti funkciójának. Izgalmas pillanat volt az is, amikor a padláson régi NDK-s rendszámtáblára bukkantunk, ami – tekintve az egykori vasfüggöny közelségét – újabb tanúbizonyság az épület kalandos múltjára.

  1. Mert reggel a kulacsunkat forrásvízzel tölthetjük fel

A Malom előtt elrobogó, friss vizű patakot is rendbe hozták, így végre áradáskor sem veszélyezteti a Malomporta épületeit, melyet Bozsokon ősidők óta két forrás is táplál. Az egyiket a helyiek inkább locsolásra, állatok itatására használják, míg a Malomportánál lévő forrás bevizsgált, kristálytiszta vize valódi ivóvíz a maga természetes frissességével. Ez a forrás a Malomporta telkén belül található, de bárki által megközelíthető helyen van, mind a helyiek, mind a turisták előszeretettel kortyolnak belőle vagy töltik meg kulacsaikat. „A malom felújításakor a forrásvíz-kivezető cső környékét a Malom stílusához illően szépen átépítettük: egy malomkő fogja körbe a csövet, ahonnan a víz egy örlőkő aljába folyik, és onnan csorog tovább a bozsoki patakba.”

  1. Mert gasztroprogramokban egész évben nincs hiány

Zita vezényletével langalló készül kemencében, hagyományos recept alapján, egyéni feltétekkel gazdagítva. Paradicsomaszalás, gyümölcsök aszalása, almaszirom-készítés és gombaszárítás – kedvére próbálhatja ki a vendégek közül bárki. Fűszer- és gyógynövények gyűjtése és feldolgozása szintén folyamatos:  zsálya, kakukkfű, citromfű, tárkony, lestyán, sáfrányos szeklice, borsmenta, bodza, levendula, körömvirág néhány azok közül, melyekből pestók, chutney-k készülnek, valamint házi szappant, és kencéket állítanak elő. Lekvár mindig fő az idénynek megfelelő gyümölcsből, szörpöt pedig leginkább málnából, szederből, citromfűből, levendulából, bodzából, mentából, hársvirágból és akácvirágból készítenek Zitáék. Aki ősszel érkezik, készüljön: „A szüreti felvonulásra mi immár hagyományosan, a portánk előtti patakparton terménymandalát készítünk lelkes segítőink bevonásával. De ilyenkor tök- és szalmabábuk is készülnek, hiszen a szüreti felvonulás és a Bozsoki Kalapos Napok alkalmával a falu apraja-nagyja a vidéki élet és a szőlősgazdák mindennapjait kifigurázó bábokon dolgozik. Ebben a szórakozató tevékenységben mi is minden évben lelkesen részt veszünk, és erre a kalandra hívjuk vendégeinket is.

Bozsok (10)

  1. Mert sétatávolságra van kastély és lovarda, kolostorrom és borház

A Sibrik Kastély a Malomportától egy percnyi sétára található. Késő reneszánsz típusú, egyemeletes vár, mely eredetileg Mátyás király vadászkastélyának épült az 1470-es években, állítólag ő maga adományozta a névadó Sibrik családnak.  Kicsivel odébb találjuk a lovardát, mely eredetileg a Sibrik-kastélyhoz tartozó uradalom része volt, és még ma is működik. Aki szeretné a környéket lóháton felfedezni, van rá lehetősége. A Szent Anna templom középkori eredetű épület, 1630-ban Sennyei István püspök szentelte fel. A patakparton álló katolikus templomot azóta többször is átépítették. Hozzá kapcsolódik a falu legjelesebb ünnepe, a védőszent, Szent Anna ünnepén (július 26.) évről-évre megtartott búcsú. A Szent Anna templom közelében, a patak keleti oldalán található toronyrom a XV-XVI. századból származik. Legvalószínűbb, hogy kolostor volt, eredetét még nem tárták fel teljesen. Ajánlják még a Borházat, mely eredetileg 1819-ben épült. A ház konyhája és tisztaszobája gondos felújítást követően a helyi borkultúra értékeit mutatja be a Rákóczi u. 133. szám alatt. Ősszel, a bozsoki szüret idején népi kézművesvásárt is rendeznek udvarán. Izgalmas még a Szent József kápolna a falu alsó végében. Erről már 1689-ből vannak feljegyzések. A jelenlegi, egyhajós épületet 1775-ben emelték. Benne egy rokokó főoltár és a rajta lévő átfestett oltárkép található.

  1. Mert közel van Kőszeg, Szombathely és Velem

Kőszeg, Bozsoktól 10 km-re, tekintélyes múltja és számos történelmi látnivalója okán ideális kirándulóhely. Legfontosabb nevezetessége a Jurisics vár, de egymást érik a szebbnél szebb műemlék épületek, múzeumok, házak, templomok. Kőszeg azon ritka helyek egyike még Magyarországon, ahol működik a becsületkassza, ugyanis a helyiek bátran kiteszik eladó portékáikat a kapu elé egy kis sámlira, és bíznak az arra járó vásárlók tisztességében. Szombathely a  Malomportától 22 km-re fekszik. A természet kedvelői kellemes sétát tehetnek a rengeteg növényfajt álomszép, parkos környezetben felvonultató Kámoni Arborétum.  Velem Bozsoktól 5 kilométerre van, itt található hazánk utolsó igazi, üzemképes vízimalmainak egyike.

Bozsok (7)

+ 1 Mert van olyan szoba, melynek falát Fabricius Anna falra festett képe díszíti

Akinek van kedve erre a meseszerű helyre ellátogatni, itt találja őket: http://www.malomporta.hu/a>

Jó szívvel ajánljuk!